Who pulls the strings? – De spanning van de financiële crisis

In Stadsleven ‘Show me the money’ onderzoeken we de geldstromen in de stad. De financiële crisis is inmiddels een platgeslagen begrip geworden. De kunstinstallatie ‘Who pulls the strings’ van Hendrik van Leeuwen maakt de financiële crisis zichtbaar én spannend.

Door: Sanne van der Beek

De financiële crisis, het is iets met zeer echte en reële gevolgen, maar tevens iets dat moeilijk voor te stellen is. De kunstinstallatie ‘Who pulls the strings’ van Hendrik van Leeuwen maakt het financiële krachtenveld zichtbaar en toont tevens de spanning die daarbij komt kijken.

Het middelpunt van de installatie wordt gevormd door een 5 eurobiljet. Dit biljet staat via draden, servomotoren en het internet in verbinding met de aandelenkoersen van verschillende banken uit de Euronext en is daarmee volledig in handen van de banken. Als het aandeel van een bank (bijvoorbeeld de ING) te veel fluctueert of te hard stijgt wordt het 5 eurobiljet in stukken gescheurd door servomotoren die direct aan de aandelen zijn verbonden.

Als reactie op de financiële crisis in 2008 – 2009 speelt de installatie met de vraag: Wie beheersen het geld? Hoeveel speculatie en winst kan het systeem aan? Is het huidige kapitalistische systeem zelfdestructief?

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Stadsleven ‘Show me the money’ voor meer blogs en columns over dit onderwerp.