Amsterdam als digitale meetlat voor Europa – Column Marietje Schaake

De stad is niet meer alleen van stenen, maar ook van pixels. In Stadsleven ‘De digitale ander’ bekijken we de invloed van het digitale op de analoge stad. Marietje Schaake, Europarlementarier voor D66, beschrijft hoe het open karakter van Amsterdam leidt tot een inspirerend digitaal beleid.

Amsterdam als digitaal voorbeeld voor Europa

Hoe meer ik van huis ben als Europarlementariër voor D66, hoe meer ik me met Amsterdam verbonden voel en de stad ben gaan waarderen. Inmiddels voelt fietsen over de grachten elke keer als vakantie. Misschien ben ik omdat ik weinig in Nederland ook iets meer met de blik van outsider naar de stad, die ik al bijna 20 jaar ‘thuis’ noem, gaan kijken.

Wie Amsterdam langs de Europese meetlat legt, ziet dat het nog altijd een van de meest verbonden en open steden van Europa en de wereld is. Ik vind er inspiratie en goede voorbeelden die ik bijvoorbeeld kan gebruiken in het bouwen aan een digitale markt voor Europa.

RijksStudio

Rijks Studio ontwerpen

Met de wijd verspreide aanwezigheid van snel internet is Amsterdam inmiddels al een van Europa’s belangrijkste ICT hubs. Start-ups waarderen de stad met een goede ICT infrastuctuur en veel cultureel aanbod als aantrekkelijke vestigingsplaats.

Op allerlei plekken in de stad worden vernieuwende initiatieven genomen, ook in het publieke belang. Het Rijksmuseum ontwikkelde Rijksstudio, waarmee iedereen met de collectie van het Rijks nieuwe creaties kan maken online. Helaas blijven veel collecties doorgaans, vanwege de verouderde bescherming van auteursrechten, nog altijd aan het publieke oog onttrokken. Archieven kunnen niet gedigitaliseerd, en er zelf iets nieuws mee maken mag vaak al helemaal niet zomaar.

Open karakter van Amsterdam inspireert tot vernieuwend digitaal beleid

Op meer plekken in de stad krijgt informatie door digitalisering nieuwe betekenis. Overheidsgegevens die lange tijd in stoffige lades lagen, bieden allerlei mogelijkheden om bestuur te vernieuwen. Door overheidsdata over de begroting beschikbaar te maken, werd in Amsterdam Oost de buurtbegroting mooi inzichtelijk gemaakt. Er werd een online, interactieve kaart ontwikkeld, waarop bewoners zelf kunnen zien hoeveel geld het stadsdeel per huizenblok, straat of wijk uitgeeft aan cultuur, onderwijs of milieu. Dit soort initiatieven geven opnieuw betekenis aan het creatieve en open karakter van de stad. Amsterdam is al eeuwen met de wereld verbonden. Als vrijhaven voor vrijdenkers, als handelsstad voor zeevaarders en als toeristische trekpleister. Het gaf ons de reputatie als een van de meest vrije en open steden ter wereld, waar creativiteit en vrijheid bloeiden.

osc_search

OpenSource City, een initiatief van dat stedelijke data beschikbaar én begrijpbaar maakt voor burgers

In een tijd waarin vrijheden zowel online als offline onder grote druk staan, is de openheid van de stad een verademing. Met de creatieve ideeën, openheid en vernieuwing, is Amsterdam niet alleen de fijnste plek om thuis te komen, maar kunnen we ook inspireren tot slimme oplossingen en vernieuwend beleid in de rest van Europa.

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Stadsleven ‘De Digitale Ander’ voor meer blogs en columns over dit onderwerp.