Geocaching: Een parallelle digitale wereld in de stad – Column Tessa Dikker

De stad is niet meer alleen van stenen, maar ook van pixels. In Stadsleven ‘De digitale ander’ bekijken we de invloed van het digitale op de analoge stad. Stads- en cultuursocioloog Tessa Dikker schrijft over een nieuw fenomeen om digitaal te schatzoeken in de stad: geocaching. “Pssst, kom je mee?!” fluisteren de twee vrienden als ik ze tegenkom op de fiets. “We zijn aan het geocachen” vertellen ze zachtjes verder. Ze kijken er zo overtuigd bij dat ik niet durf toe te geven dat ik geen flauw benul heb wat dat is. “Natuurlijk ga ik mee!” antwoord ik. Ik fiets hard achter mijn vrienden aan en sla gade hoe er één plots van zijn fiets springt, zich naar ons omdraait en zijn wijsvinger voor zijn mond houdt. We staan op het grasveld tegenover het 12-verdiepingenhuis van J.F. Staal (beter bekend als ‘de Wolkenkrabber’). Met dichtgeknepen ogen speurt mijn vriend om zich heen, doorspit hij wat gras en beklimt vervolgens het leisteenplateau waarop Berlage uitkijkt over het Victorieplein. Als een ware padvinder betast hij onderzoekend de anonieme arbeiders die Hildo Krop uit eerbetoon een plek heeft gegeven aan de zijkanten van de sokkel.  Zo nu en dan krabbelt hij op zijn hoofd om vervolgens weer op zijn gps te kijken. 

3147662402_ff41ddb7d3_b (1)

Victorieplein. Credits: jpmm

Schatzoeken in de stad

Geocaching is een buitensport die door meer dan twee miljoen avonturiers over de hele wereld beoefend wordt en waarbij je aan de hand van een gps-ontvanger op zoek gaat naar een schat (cache). Nadat iemand een cache verstopt heeft, geeft de plaatser ervan de gps- coördinaten vrij, die je ernaartoe zullen leiden. De caches betreffen vaak waterdichte kistjes met spulletjes (travel bugs) en/of munten (geocoins), meestal voorzien van unieke identificatienummers zodat de reis van de voorwerpen en coins via het internet gevolgd kan worden. Men kan de spulletjes inruilen voor iets van gelijke of hogere waarde. In elke cache bevindt zich in een logboek waarin de Geocachers hun eigen (geocaching-)naam kunnen schrijven als bewijs dat ze de cache gevonden hebben. Soms is er alleen een logboek.

De caches zijn vaak goed verborgen in holle bomen, onder struikgewas, in clandestien geboorde gaten in muren of op een andere onopvallende plaats. Het is de bedoeling dat je de cache weer zorgvuldig terug verstopt op de plek waar je ‘m hebt gevonden. Online kan je vervolgens de identificatienummers van de geocoins en travelbugs noteren en je ervaringen met de community delen. De meest eenvoudige cache is een waarbij de gebruiker via gps-coördinaten op de juiste locatie wordt afgestuurd. Er zijn echter ook caches waarbij er eerst puzzels of opdrachten moeten worden opgelost of een speurtocht gelopen. Wat men hierin aanspreekt is het ontdekken van nieuwe plekken in de natuur of in steden. Bij zogenaamde ‘Trash out’ events ruimen deelnemers afval op tijdens hun zoektocht naar de cache.  Bij een zogenaamd ‘Mega-event cache’ doen 500 personen tegelijkertijd mee met de zoektocht.

Gevonden!

Geocaching is bedacht door de Amerikaan Dave Ulmer. Op 3 mei 2000 plaatste hij een emmer met ruilmiddelen in een bos bij zijn woonplaats Portland (Oregon). Vervolgens meldde hij de coördinaten van de emmer op internet. Op 4 mei werd de emmer voor het eerst gevonden door Mike Teague die het logboek tekende, het geld meenam en de inhoud aanvulde met sigaretten, een pen en een cassettebandje. Tegenwoordig zijn er wereldwijd meer dan 5 miljoen caches te vinden, waarvan meer dan 10.000 in Nederland en 336 in en om Amsterdam.  

geo pic

Mijn vriend slaat een kreet. “Gevonden!”. Hij houdt een klein busje omhoog. Als we het openen vinden we  een logboekje en zien dat de afgelopen maand elke dag wel een nieuwe naam is  toegevoegd.  Trots schrijven we ook onze namen in het logboekje.

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Stadsleven ‘De Digitale Ander’ voor meer blogs en columns over dit onderwerp. Wil je zelf ook eens geocachen?

  • De eerste en grootste geocaching communty is te vinden op geogaching.com. Hier vind je alles wat je moet weten om te kunnen plaatsen of juist te kunnen zoeken. Een andere (gratis) community is opencaching.com
  • Op com vind je ook informatie over geocaching en een overzicht van diverse, al dan niet gethematiseerde geocaches in Nederland inclusief een aantal ‘bedevaartscaches’
  • Ten slotte is de kennis van het discours natuurlijk onontbeerlijk als je mee wilt praten met andere geocachers.