Beweging in Amsterdams DNA in 2033 – Column Eric van der Burg

Op maandag 28 september onderzoeken we tijdens ‘De Gezonde Stad’ hoe onze dagelijkse leefomgeving ons ziek of juist gezonder maakt. Wethouder Eric van der Burg beheert de portefeuilles Zorg, Sport en Ruimtelijke ordening en zet zich daarom in voor een gezondere stad. Hij schreef voor ons een column over waarom hij bewegen in het Amsterdamse DNA wil krijgen.

Amsterdam, de stad waar ik van hou,

Amsterdam bouwt

Amsterdam is ondernemend,

Amsterdam is impulsief,

En Amsterdam is te dik.

Uit onderzoek blijkt deze week dat kinderen die opgroeien zonder tuin, fors meer kans hebben op het ontwikkelen van overgewicht. Geen tuin om in te spelen, dat is voor veel Amsterdamse kinderen aan de orde van de dag. Juist daarom moeten we de Amsterdamse omgeving zo inrichten dat die uitnodigt tot bewegen. Want in Amsterdam zijn 25.000 kinderen te zwaar of lijden aan obesitas. In het laatste geval betekent dit dat ze zelfs ziek worden van het te dik zijn. En dan vind ik 25.000 kinderen te veel.

Een stad die uitdaagt om te bewegen

Hoe behouden we een gezond gewicht voor kinderen in een stad waar je op iedere hoek van de straat calorierijke, goedkope snacks kunt kopen en de metro en tram nooit ver weg zijn? Als wethouder ‘Zorg en Sport’ ben ik in 2012 gestart met de Amsterdamse aanpak gezond gewicht. Mijn ambitie is om in 2033 alle Amsterdamse kinderen op een gezond gewicht te krijgen. Sinds een jaar heb ik ook de portefeuille ruimtelijke ordening. Sport, zorg en ruimtelijke ordening. Deze dossiers vormen samen een unieke combinatie: ‘de bewegende stad’. Een stad die door haar inrichting bewoners uitdaagt om meer te bewegen. Ik ben ervan overtuigd dat we het probleem van overgewicht dan nog effectiever te lijf gaan.

13489234634_ee284044b9_o

Het Vondelpark: een plek vol beweging. Credits: Jannes Glas

Want wat blijkt, steeds meer mensen sporten in hun eigen tijd en niet meer in teamverband. Het is dan ook niet gek dat het grootste sportveld van Amsterdam middenin de stad ligt, het Vondelpark. Elke dag trekken duizenden mensen fietsend, skatend en (hard)lopend door het park. Maar we hebben meer openbare sportvelden nodig. Wat denkt u van een goede verbinding tussen het Vondelpark en het Amsterdamse Bos? Met zo’n rondje loop je precies 16,2 kilometer en ben je klaar voor de Dam tot Damloop. Of de aanleg van betere fietspaden zodat ouders het veilig genoeg vinden om hun kinderen naar school te laten fietsen. Want we kunnen niet ontkennen dat te veel kinderen met de tram, metro of auto naar school komen.

Ik vind de pianotrap in Stockholm een prachtig voorbeeld van het stimuleren van beweging in de stad. Trappen zijn nu vaak verstopt in gebouwen. Dat vind ik niet goed, trappen moeten juist zichtbaar en uitnodigend zijn. Begrijp me niet verkeerd. We hoeven niet alle trappen swingend af in de stad, maar een mooi voorbeeld van het uitnodigen tot meer beweging in de stad is het zeker. In het voorjaar van 2016 presenteren we hardlooproutes zoals je ook de wandelroutes in het bos kan volgen. Routes met minder obstakels, want geen enkele  hardloper geniet van het wachten voor stoplichten.

Centrumeiland: de bewegende buurt

Centrumeiland op IJburg wordt het eerste voorbeeld van de bewegende stad. Dit wordt een eiland waar mensen uitgedaagd worden om meer te bewegen. Wat zie ik voor me? Ik zie routes die om het hele eiland lopen waar bewoners kunnen hardlopen, wandelen en lekker kunnen recreëren.

Centrumeiland Amsterdam

Centrumeiland IJburg

25.000 kinderen met overgewicht en obesitas, dat vind ik veel te veel. De bewegende stad daagt daarom iedereen uit tot meer bewegen. Mijn doel is om in 2033 een stad te zijn waarin bewegen in het DNA zit van alle Amsterdammers en alle kinderen een gezond gewicht hebben.

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier Stadsleven ‘De gezonde stad’ voor meer blogs en columns over dit onderwerp.