Startup school bestrijdt jeugdwerkeloosheid – Column Ricardo van Loenen

De stad als het nieuwe Silicon Valley, hét ideale leefmilieu voor startups. In Stadsleven ‘Startup City’ kijken we naar de kansen voor en invloed van startups op de stad. Ricardo van Loenen, mede-oprichter van de B Startup School Amsterdam, schrijft over hoe hij deze school startte om de match tussen de hoge jeugdwerkeloosheid in Amsterdam en nodige IT-skills bij startups te kunnen leggen.

Ricardo van Loenen is ook te gast bij de live talkshow ‘Stadsleven Startup City’ van 29 februari. 

Het gat tussen jeugdwerkeloosheid en vraag van de markt

Op een ochtend in juni haal ik een kop koffie en vallen me twee dingen op. Dit resulteert binnen een paar maanden in het opzetten van een nieuwe school, het binnenkrijgen van honderden aanmeldingen en het aannemen van de eerste honderd studenten.

Het is een maandagochtend bij B. Amsterdam en terwijl ik op mijn koffie sta te wachten, vang ik een flard van een gesprek op tussen de twee meiden achter de bar. ‘Kan ik met pauze? Even een sigaretje roken.’ ‘Ging jij niet stoppen?’ ‘Ja, maar wat ik dus bedacht… Mijn oma is ook 97 geworden terwijl ze rookte, dus ik paf nog even door.’ ‘Typische cognitieve dissonantiereductie! Dat je je attitudes gaat aanpassen aan je gedrag’.

Het doet me denken aan die LOI-reclame: ‘Nederland wordt steeds slimmer’. De dames zijn hoogopgeleid, afgestudeerde psychologen, antropologen, archeologen, maar staan hier voorlopig toch mijn koffie in te schenken. Het is een probleem dat al langer speelt: hoogopgeleide jongeren werken vaak onder hun niveau omdat ze geen baan in hun eigen vakgebied kunnen vinden.

Met mijn koffie in de hand stap ik de lift in. Daar zie ik zoals iedere week een aantal briefjes hangen: ‘Web-developers wanted!’, ‘Snelgroeiende startup zoekt appbouwers’, ‘UX designer gezocht’. In de gangpaden van B. hoor ik vaker dat het gebrek aan programmeertalent de groei van startups tegenhoudt. Over dissonantie gesproken. Terwijl de banen bij startups voor het oprapen liggen, is jeugdwerkloosheid een groot probleem. Tijd om het gat tussen afgestudeerde en startup te dichten, door die startups aan de juiste skills te helpen.

B. Startup School Amsterdam

We besloten een school te starten: de B. Startup School Amsterdam (BSSA). Het idee is simpel: geef hogeropgeleide, werkloze jongeren een spoedcursus programmeren en ze kunnen de vele openstaande IT-vacatures gaan vervullen. Zo vangen we twee vliegen in één klap: startups blijven groeien door een stabiele aanwas van nieuwe talenten en ondertussen pakken we de jeugdwerkloosheid aan.

In januari startte de eerste lading studenten hun opleiding tot codeur, growth hacker of experience designer. Honderd jongeren werden geselecteerd uit de ruim vierhonderd aanmeldingen die binnenkwamen. De komende drie maanden zijn zij fulltime in opleiding, waarna ze starten met een traineeship van een half jaar bij een startup. Ten slotte stappen ze de arbeidsmarkt weer op, gewapend met een nieuwe set skills. Fantastisch om nu te zien dat de eerste successen al worden geboekt, afgelopen week kreeg een aantal BSSA’ers hun eerste job offers al binnen.

Ricardo van Loenen is ook te gast bij de live talkshow ‘Stadsleven Startup City’ van 29 februari. 

Meer lezen?

Lees meer artikelen over dit onderwerp in ons dossier Startup city.