Win-Win: Startup in Residence – column Minouche Cramer

De stad als het nieuwe Silicon Valley, hét ideale leefmilieu voor startups. In Stadsleven ‘Startup City’ kijken we naar de kansen voor en invloed van startups op de stad. Minouche Cramer, programmamanager van Startup in Residence, een innovatieve samenwerking tussen gemeente Amsterdam en startups, schrijft over hoe je twee verschillende werelden – die van de gemeente en van de startups – bij elkaar brengt en hoe deze partijen van elkaar kunnen leren. 

Minouche Cramer, Ger Baron en de deelnemende startups Wander, Buur en CityMakers zijn ook te gast bij de live talkshow ‘Stadsleven Startup City’ van 29 februari. 

Samenwerkingsverband tussen gemeente en startups 

‘Accelerator’, ‘Incubator’, ‘MVP’ en ‘Pivot’: startuptermen die voor een groot deel van de gemeente nog onbekend waren afgelopen november. ‘Gemeentesecretaris’, ‘clusters’, ‘MT’s’ en ‘aanbesteden’: (gemeente)termen die de zeven startups uit het Startup in Residence Programma nu in hun vocabulaire hebben. Hoe breng je twee zulke verschillende werelden bij elkaar, op een manier die voor beiden een positieve uitkomst heeft? Kunnen ze van elkaar leren en elkaar helpen groeien?

530457133

Jazeker, dat kan. In november 2015 is de gemeente Amsterdam begonnen met de pilot Startup in Residence. In een traject van ruim vier maanden werken gemeenteambtenaren en startups samen aan snelle en innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen. Van fietswrakken, spreiding van toeristen in de stad tot aan het scheiden van afval.

De gemeente heeft in het Startup in Residence programma niet gevraagd om vastomlijnde oplossingen maar heeft juist gekozen voor een open en brede vraagstelling, waarbij de (uiteenlopende) oplossingen uit de markt moesten komen. En die kwamen: uit 85 inschrijvingen zijn er zeven geselecteerd om aan de slag te gaan.

Een leerproces voor beide partijen

Voor beide partijen valt er in het programma veel te leren. De gemeente leert nieuwe manieren van (samen) werken, inkopen en innoveren. De startups leren over aanbestedingen, gemeentelijke besluitvorming en bedrijfsvoering.

Uiteraard zijn er ook punten waarop beide partijen aan elkaar moeten wennen. De startups uit het programma verbazen zich over de overlegstructuren: lange meetings, waarin eerst een uitgebreid rondje kennismaking is, en de hoeveelheid mensen die iets moet zeggen over het onderwerp voordat over kan worden gegaan tot actie. Zij geven de voorkeur aan korte (eventueel staande) overleggen.

Een ander verschil is dat de startup zo snel mogelijk geld wil om aan de slag te gaan en de gemeente vervolgens uitlegt dat belastinggeld niet zomaar kan worden uitgegeven. En waar de gemeente gewend is om plannen goed te overdenken, niet over één nacht ijs te gaan en besluiten vast te leggen, wil de startup graag actie: doen en experimenteren.

 

 

Infographic-tijdlijn_V06

Twee werelden, één missie 

Het uiteindelijke doel is voor beide partijen glashelder: de startups krijgen (hopelijk) de gemeente als launching customer, en de gemeente krijgt innovatieve oplossingen. Het gemeenschappelijke doel zorgt ervoor dat ondanks de verschillen er veel van elkaar wordt opgestoken en rekening wordt gehouden met de bedrijfsculturen en behoeften. Er is geen goed of fout. De combinatie creëert een positieve nieuwe werkvorm, een middenweg met enorme potentie.

Het programma loopt  tot eind maart. Na een positieve evaluatie beginnen de voorbereidingen voor de tweede editie in het najaar van 2016. Met meer maatschappelijke vraagstukken en oplossingen, meer startups, meer gemeentelijke afdelingen die eraan meewerken en met nog meer impact.

Minouche Cramer, Ger Baron en de startups Wander, Buur en CityMakers zijn ook te gast bij de live talkshow ‘Stadsleven Startup City’ van 29 februari. 

Meer lezen?

Lees meer artikelen over dit onderwerp in ons dossier Startup city.