Lang leve de lifestyle entrepreneurs en venture tourists – Column Boris Veldhuijzen van Zanten

De stad als het nieuwe Silicon Valley, hét ideale leefmilieu voor startups. In Stadsleven ‘Startup City’ kijken we naar de kansen voor en invloed van startups op de stad. Boris Veldhuijzen van Zanten, CEO en medeoprichter van The Next Web, schrijft over de verschillende types die startups beginnen en de winnaars en verliezers van het spel.

De romantiek van het start-up bestaan

Een startup oprichten, ondernemer of entrepreneur zijn. Je baan opzeggen, je eigen werktijden bepalen, risico nemen; het klinkt allemaal zo romantisch. En dus hoor je steeds meer over startups, startup voorzieningen, startup programma’s en startup conferenties. En over entrepreneurship, intrapreneurship en extrapreneurship. Grote bedrijven hebben het allemaal niet begrepen en dus ga je werken bij een startup, of je begint er zelf eentje. Maar tegelijkertijd wil iedere startup toch het liefst een groot bedrijf worden, of overgenomen worden door een groot bedrijf. En alle grote bedrijven willen graag meer ondernemend worden, maar geen van allen kan zich de ‘failure rate’ van een startup veroorloven.

En dan de ondernemers zelf. Er zijn echte entrepreneurs bij, maar er is ook de ‘venture tourist’, die prachtige presentaties weet te maken en alle investeerders kent, maar uiteindelijk weinig voor elkaar krijgt. Hij valt in het rijtje ‘lifestyle entrepreneurs’. Dat zijn de mensen die vooral het imago van de hippe tech entrepreneur aanspreekt, maar eigenlijk zijn het gewoon freelancers en wordt er weinig echt ondernomen.

16637883503_97afddab95_o

Credits: Luca Rossato

Weinig winnaars op het startupslagveld

Als je door alle hype, hipsters en posers heen kijkt zie je dat het een slagveld is wat bezaaid ligt met niet uitgekomen dromen en verwachtingen. De meeste ondernemingen falen, en zelfs de succesvolle zijn maar beperkt succesvol. Als technologieondernemer, of entrepreneur, zie ik ze allemaal langskomen. Kansrijke en kansloze bedrijven. Ondernemers die al aan hun derde succesvolle startup werken en ondernemers die aan hun zesde kansloze avontuur beginnen. Maar ook de twee geeks die een bedrijf hebben opgebouwd wat binnen 2 jaar gegroeid is tot 200 werknemers en net een kantoor heeft geopend in New York. En natuurlijk ken ik ook de lifestyle entrepreneurs en de venture tourists.

12878125035_df204629da_k

Credits: John Orford

Maar toch: experimenteren is een must

En toch erger ik me nergens aan en moedig iedereen aan. Het is goed dat er zoveel enthousiasme is. Voor echte innovatie en vernieuwing moet je heel veel experimenteren en heel veel proberen. Daarom is het goed dat er voldoende steun, geld en support is voor al die startups. Natuurlijk trekt dat ook de goudzoekers en de misbruikers en de opportunisten aan, maar uiteindelijk doen die niemand echt kwaad en zijn ze goed voor de omzet van alle koffiebarretjes in de stad.

Meer lezen?