Lessen van Canada voor Eindhoven – Column van Rob van Gijzel

De stad als het nieuwe Silicon Valley, hét ideale leefmilieu voor startups. In Stadsleven ‘Startup City’ kijken we naar de kansen voor en invloed van startups op de stad. Rob van Gijzel, burgemeester van Eindhoven, schrijft over hoe Eindhoven lessen probeert te trekken uit de startuphub ‘The Garage’ in Canada voor het acceleratorprogramma ‘Next OEM‘. 

Starten in ‘The Garage’ in Canada

Een kleine drie jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met ‘The Garage’, een ruimte die eruit ziet zoals het klinkt: rauw, afgeleefd, maar met de belofte van een tweede leven. ‘The Garage’, onderdeel van Communitech, staat in Waterloo, een stad in de Canadese provincie Ontario waar Eindhoven een strategische samenwerking mee heeft. Het is een kleinere regio dan de Eindhovense, maar barstensvol technologie. Zowel in de vorm van ondernemingen als in kennisinstituten. En zoals wij in Eindhoven Philips hadden, hadden zij Blackberry.

In ‘The Garage’ liepen enthousiaste jonge techno-starters rond om te werken aan hun ideeën en bevindingen. Ondernemers, gepokt en gemazeld in de wereld van de techniek en het grote geld, staan ze bij met raad en daad. Op technisch gebied, maar ook op zakelijk gebied: een goed idee, perfect uitgevoerd, moet ook naar de markt gebracht worden. Niet elke nerd kan dat. Google heeft bijvoorbeeld een team op de werkvloer rondlopen dat samenwerkt met startups. Het lukt aardig goed in de Waterloo regio; jaarlijks begeleiden ze 500 startups. En dat voor een regio van ongeveer 550.000 inwoners.

Succesvolle bedrijven in Eindhoven

Ik ben er jaloers op. Niet alleen omdat het mooi is om te zien hoeveel idealistische jongeren werken aan een eigen droom, maar gewoon vanuit pure economische noodzaak. Niet iedereen weet dat, maar ASML, nu een bedrijf met 6,3 miljard omzet, begon ooit in een portacabin op het terrein van Philips. Het moederbedrijf zag er geen brood meer in en bood de gelegenheid aan ASML om vanuit een zelfstandige positie de markt te benaderen. Dat het is gelukt, durf ik met een understatement te zeggen. ASML, die 80% van alle chipmachines in de wereld levert, is nu groter dan Philips.

We hebben in Eindhoven ervaring met grote succesvolle bedrijven. Dit heeft ons geen windeieren gelegd. Maar de crisis in de jaren 90, waarin we 30% van onze banen verloren, laat zien dat afhankelijk zijn van enkele bedrijven ook een risico met zich meebrengt. Kijk naar het rijtje van Forbes van de tien succesvolste internationale bedrijven en vergelijk dat met het lijstje van 10 jaar geleden: er zijn een hoop grote namen gesneuveld. Kent iemand Nokia nog? En waar stond Facebook eigenlijk?

Effectieve begeleiding met ‘Next OEM’

Daarom vraag ik me af: wie van onze startups in de regio is de volgende ASML? We hebben er zelfs een programma voor: ”Next OEM”(Engels voor producent van eindproducten). Daarom prijs ik me gelukkig met onze warme contacten in Canada. Daar kunnen we leren hoe we effectiever startups kunnen begeleiden. We willen niet alleen onze economie in Eindhoven groter te maken, maar vooral ook breder en minder conjunctuurgevoelig. Tegelijkertijd zal onze binnenstad bevolkt worden met al die jonge mensen met enthousiaste ideeën en een duidelijke droom. In een oude opslaghal, die iedereen in Eindhoven kent als Van Der Meulen Ansems, kortweg VDML, – dit was toevallig ook een voormalige ‘Garage’ –  kunnen de startups terecht. Het is nog niet zeker, maar het is een idee. Want die jonge mensen hebben recht op een eigen afgeleefde rauwe plek, met de belofte van een nieuw leven.

Meer lezen? 

Lees meer artikelen over dit onderwerp in ons dossier Startup city.