De toekomst van mobiliteit ligt bij NS, ANWB én startups – Column YES!Delft

De stad als het nieuwe Silicon Valley, hét ideale leefmilieu voor startups. In Stadsleven ‘Startup City’ kijken we naar de kansen voor en invloed van startups op de stad. Suzanne Blotenburg van YES!Delft doet in deze column verslag van het Smart Mobility Pitch Event waarbij grote bedrijven NS en ANWB op zoek gingen naar de beste startups in mobiliteit om mee samen te werken en innovatie in de sector te versnellen.  

We stonden in 2015 langer in de file en moesten het vaker stellen zonder zitplaats in de trein. De aantrekkende economie zorgt voor toenemende mobiliteit. Er staan bijna 8 miljoen auto’s geregistreerd in Nederland en meer dan 1,2 miljoen mensen reizen elke dag via het spoor.

De mobiliteitssector staat in al deze drukte verre van stil. Van zelfrijdende (elektrische) voertuigen, deelauto’s en reisplanners op basis van big data, tot slimme betaaloplossingen voor een soepele reis en drones die pakketjes bezorgen.

Innovatie is niet onderweg, maar gearriveerd. En dat geldt niet alleen voor Amerika, met bedrijven zoals Google of Tesla, maar ook voor Nederlandse ondernemers, die staan te trappelen om het leven van forensen en vervoerders makkelijker te maken.

Samenwerking tussen NS, ANWB en incubators 

Daarom sloegen NS, ANWB, en incubators YES!Delft en UtrechtInc recent de handen ineen om de frontlinies van vooruitgang in de sector te verkennen. “We zijn de eerste incubators in Nederland die gezamenlijk optrekken en onze expertise inzetten voor innovatieve oplossingen op het gebied van mobiliteit’’, aldus Pieter Guldenmond van YES!Delft en Jorg Kop van UtrechtInc.

De samenwerking tussen corporaties en startups is voor YES!Delft een belangrijk speerpunt, omdat startups en corporaties elkaar veel kunnen en willen bieden. Startups hebben bijvoorbeeld de slagkracht om snel te innoveren, terwijl grote bedrijven de kennis en kunde bezitten om startups verder te helpen ontwikkelen. De randvoorwaarden voor goede samenwerking tussen de twee werden in het Manifest van Delft, in 2015 door YES!Delft aangeboden aan Neelie Kroes, al opgesteld.  

 

Met het Smart Mobility Pitch Event loopt de mobiliteitssector voorop in die belangrijke samenwerking tussen corporaties en startups. “We zijn klaar voor innovatieve startups”, verklaarde NS-topman Roger van Boxtel.  “Zij hebben de kracht om reizen aangenamer te maken.” Het speciaal opgerichte NS Innovatiefonds moet daarbij de nodige financiële stimulans bieden.

Van Boxtel en ANWB-voorman Frits van Bruggen selecteerden met startupexperts van YES!Delft en UtrechtInc de elf beste startups uit maar liefst 140 aanmeldingen. De uitdagingen in de mobiliteitssector zijn groot, maar nieuwe technologie biedt dito kansen.

Nooit meer vergeten uit te checken

Wat dacht je van software die ervoor zorgt dat je niet meer vergeet uit te checken? De jury van het Smart Mobility Pitch Event verkoos het bedrijf Predict.io unaniem als winnaar, met een oplossing die één van de grootste ergernissen van reizigers oplost. “We notificeren mensen automatisch per telefoon om ervoor te zorgen dat ze uitchecken”, zegt Predict.io-oprichter Silvan Raht. Hij krijgt de kans om één op één in gesprek te gaan met de topmannen van NS en ANWB.

smart-mobility

Winnaar Predict.io. Credits: ANWB

Predict.io voorspelt het reisgedrag van forensen via de smartphone. Wanneer begint en eindigt een treinreis? En wanneer komt die parkeerplek vrij? De slimme software van het bedrijf moet reizigers en vervoerders realtime assisteren met een zo efficiënt mogelijke reis.

Maar er is meer slimme mobiliteit. Dit zijn de tien ‘runner-up finalisten’, met GoOV en Bycicle Localisation met speciale vermelding als de nummers twee en drie.

Zelfstandig reizen voor iedereen

Zo heeft een grote groep mensen in Nederland moeite met zelfstandig reizen, bijvoorbeeld vanwege lichamelijke beperkingen. Deze mensen zijn afhankelijk van beperkter ‘vervoer op maat’. GoOV wil deze mensen weer zelfstandig maken met een slimme en veilige oplossing: een stap voor stap reisplan via de app, een portaal voor mantelzorgers om de reis te plannen en een hulplijn.

Nooit meer je fiets kwijt

Een ander probleem is het aantal ‘verloren fietsen’ in Amsterdam, die een jaarlijkse kostenpost op van meer dan 10 miljoen euro. IoT-startup Bicylcle Localisation wil alle 20 miljoen fietsen in Nederland koppelen aan het internet met soft- en hardware technieken. Slimme fietsen vertellen hun eigenaren bijvoorbeeld waar ze zich bevinden en geven een seintje als ze weken stilstaan op dezelfde plek.

200 km op je elektrische OV-fiets

EBike Network is een andere startup die zich bezighoudt met de tweewieler, maar dan omtrent een netwerk van elektrische deelfietsen. Waar een gewone OV-fiets het laatste stukje van je reis verzorgt, moet de eBike juist in die eerste kilometers voorzien: maximaal 200 km op één batterij. Via de app reserveer je een fiets. Betaling geschied digitaal.

Een deelfiets die nooit kapot gaat

Van Software-as-a-Service naar Bike As A Service. In de nieuwe deeleconomie is huren het nieuwe bezitten. Vanaf 8 euro per maand garandeert SwapFiets een fiets die altijd werkt. Als er iets kapot gaat ruilt het bedrijf de fiets op locatie om. 

Tesla op twee wielen

Met de elektrische AppScooter ontwikkelt Bolt Mobility een duurzaam alternatief voor de reguliere ‘fijnstofkanonnen’. De oprichters van het bedrijf noemen hun voertuig ook wel een kruising tussen een Tesla en iPhone: met touchscreen, internet en een abonnementmodel.

Een zelfsturend vliegtuig op bestelling

Je eigen zelfsturende vliegtuig een droom? Niet als het aan Avy ligt. Deze startup gaat een stukje verder dan de fiets of de Tesla op twee wielen. Samen met het European Space Agency werkt het bedrijf aan s ’werelds eerste elektrische drone voor personenvervoer. Het tweepersoonstoestel moet autonoom vliegen en kan op bestelling (via de app) vliegen van en naar een Avy-halte naar keuze.

Werk aan het spoor: problemen oplossen voor ze er zijn

Maar de toekomst van mobiliteit reikt verder. Semiotic Labs vertelt wanneer en waarom apparatuur en infrastructuur kapot gaan. Met een unieke realtime sensor techniek voorspelt het bedrijf problemen in bijvoorbeeld de as of aandrijvingsmechanismen van een trein of zwakke plekken in het spoor. Daarmee kan er nog voor er daadwerkelijk problemen ontstaan al onderhoud worden uitgevoerd.

Slim communiceren met reizigers

Het SaaS-platform van inBeacon kondigt bepaalde informatie aan en maakt hiermee de directe omgeving van de reiziger slim door te communiceren via beacons – bakens die communiceren met je smartphone. Het bedrijf vertelt je zo bijvoorbeeld of je op het verkeerde spoor staat, waar een parkeerplek is of welke problemen er op de route zijn.

Alle reisdata op één plek

Bovendien moeten vervoersbedrijven moeten reizigers van veel informatie voorzien. Monotch wil hen het leven makkelijker maken met een cloud-platform dat alle (internationale) data over mobiliteit op één plek bundelt. Dat maakt het voor softwareontwikkelaars ook makkelijker om die informatie in een complete app te gieten.

‘Street View’ op het spoor

Tot slot zorgt Geckomatics voor inzicht in de publieke ruimte: een gewild goed voor veel instellingen. Deze startup helpt met een mobiele ‘mobile mapping’-oplossing waarmee organisaties zelf de voor hun relevante omgeving in beeld kunnen brengen. Zo zou een eigen ‘street view’-optie op het spoor de NS kunnen helpen bij onderhoud.

Meer lezen?

Lees meer artikelen over dit onderwerp in ons dossier Startup city.