De wereld veranderen met een buurtiniatief

Als je het hebt over de stad, dan ontkom je niet aan Jane Jacobs. Deze stadsactiviste is dit jaar 100 jaar geleden geboren, maar haar gedachten over de stedelijke publieke ruimte zijn nog springlevend. Hoe maken we tegenwoordig ons buurtgevoel met de middelen van deze tijd? Programmamaker van Stadsleven, Sanne van der Beek, tipt de documentaire ‘The New World’ over een Ests buurtcollectief

‘The New World’ is de ambitieuze naam voor het buurtcollectief in Uues Maailm, een wijk in de Estse hoofdstad Tallinn. Een groep jonge mensen die meer identiteit en buurtgevoel willen creëren door hun eigen woning als ontmoetingsplek aan te bieden en activiteiten voor hun buurtgenoten te organiseren. Met hun acties inspireerden ze vele andere buurtcollectieven in Estland.

De documentairemaker Jaan Tootsen volgde deze inspirerende groep voor vijf jaar in de gelijknamige documentaire. Het levert een prachtig beeld op van verregaande dromen en ambities,  bureaucratie en ongeïnteresseerde politici, hoe makkelijk het is om ad hoc iets te organiseren en hoe moeilijk het is om een lange adem vol te houden. 

Kijk hier de documentaire in 8 delen:  deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5, deel 6, deel 7 en deel 8

Meer lezen?

Klik hier voor meer blogs en columns over ‘Bij Jane in de buurt’.