Video HEYU! Barcelona met Francesc Muñoz Ramírez

Voor de talkshowserie HEYU! van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam in het kader van het Nederlands voorzitterschap, nodigt Tracy Metz zes prominente stadsdenkers uit, één per maand, vanuit steden in en rond Europa, voor een gesprek over urgente urban issues in de live talkshow HEYU! Urbans.

Maandag 8 februari vond HEYU! Urbans Barcelona plaats. Massatoerisme legt een steeds grotere druk op veel steden. Barcelona is daar een voorbeeld van. Maar de stad slaat terug, bijvoorbeeld met boetes voor Airbnb. Andere populaire steden, waaronder Amsterdam, kijken naar de Catalaanse hoofdstad voor oplossingen. Francesc Muñoz Ramírez is professor verstedelijking aan Barcelona Autònoma Universiteit. Zijn onderzoek concentreert zich op het organiseren van steden en hun erfgoed in de tijd van globaal massatoerisme. Hij schreef mee aan het officiële toerismebeleidsplan 2008-2013 voor de stad Barcelona. Ramírez stelt dat het nu cruciaal is om onze relatie met toeristen te herevalueren en een nieuw perspectief te vinden waarin toerisme niet alleen beter beheerst kan worden, maar ook echt waarde toe kan voegen aan een stad. Met als co-referent Frans van der Avert, hoofd IAmsterdam Marketing.