Time Lapse China – Cilia Erens

China als land waar in een razendsnel tempo steden uit de grond worden gestampt en enorm veel mensen van het platteland naar de stad trekken. Wat doet dit met het leven in de stad, wat voor soort steden worden zo gecreëerd? Welke negatieve gevolgen heeft dit, maar ook: welke kansen brengt dit met zich mee? Geluidskunstenaar Cilia Erens beluisterde China in een tijdsspanne van een kleine dertig jaar. Hoe kun je de veranderingen in de stad horen?

Tijdens de live talkshow Stadsleven ‘Verborgen stad’ luisterden wij met geluidskunstenares Cilia Erens naar China. In China ontdekte Cilia Erens tijdens haar luisteronderzoek ‘Time Lapse China 1986-2015’ aspecten van de ‘verborgen stad’. Na haar eerste onderzoek in 1986, ging ze na 29 jaar weer terug om weer opnieuw via een speciale opname-techniek 3-dimensionaal geluid op te nemen van Chinese steden die in superkorte tijd massaal en exponentieel zijn gegroeid. Zij liet ons tijdens de talkshow fragmenten horen uit haar onderzoek. Hoe zijn de geluiden in de jaren veranderd? En wat ligt er verborgen in de klank van stedelijk China in de nabije toekomst? Een druk zoeven van drones en helikopters boven volle straten met e-verkeer?

Meer lezen?