China film – Ecopolis China

China als land waar in een razendsnel tempo steden uit de grond worden gestampt en enorm veel mensen van het platteland naar de stad trekken. Wat doet dit met het leven in de stad, wat voor soort steden worden zo gecreëerd? Welke negatieve gevolgen heeft dit, maar ook: welke kansen brengt dit met zich mee? Met de trek naar de stad, wordt het vraagstuk van duurzaamheid des te urgenter. Hoe zorg je dat de verstedelijking ook vergroening met zich meebrengt?

Door: Eva Beerling

Door de trek van miljoenen, zo niet biljoenen. Chinezen naar de stad, wordt de vraag steeds urgenter hoe de Chinese steden duurzaam gebouwd kunnen worden. Er staan meer dan 200 eco-steden gepland in China, als het land racet om de 1 biljoen mensen die de komende 15 jaar naar steden zullen trekken van huisvesting te kunnen voorzien.  

De film Ecopolis China van Anna-Karin Grönroos, volgt de Finse professor Eero Paloheimo en de rijke zakenman Zhang Yue die beiden een unieke visie op het heruitvinden van de stad om haar te kunnen vergroenen hebben. Hun stedelijke utopia’s kunnen echter niet meer van elkaar verschillen. Zakenman Zhang denkt verticaal – een stad als een woontoren voor 10.000 mensen, die geen emissie-uitstoot heeft, en haar inwoners van alle gemakken voorziet zodat ze de toren nooit hoeven te verlaten. Paloheimo heeft vanuit zijn kantoor in Finland een cleantech stad ontworpen, die hij dolgraag wil testen in een vallei net buiten Beijing.

De film kijkt naar deze twee visies voor stedelijk leven om te bepalen waar onze duurzame toekomst ligt. Hoog in de lucht of in de vallei?

Meer zien? 

Lees meer blogs en columns in ons dossier ‘Aan de horizon: China