China film: Hemel in Guangzhou

China als land waar in een razendsnel tempo steden uit de grond worden gestampt en enorm veel mensen van het platteland naar de stad trekken. Wat doet dit met het leven in de stad, wat voor soort steden worden zo gecreëerd? Welke negatieve gevolgen heeft dit, maar ook: welke kansen brengt dit met zich mee?  Onderstaande films volgden architecten Mark Hemel en Barbara Kuit tijdens de bouw van de hoogste tv-toren in China: de Canton Toren.

Door: Eva Beerling

Mark Hemel en zijn vrouw Barbara Kuit, van het architectenbureau Information Based Architecture, wonnen in 2004 de opdracht om de Canton Tower te ontwerpen. De Canton Tower in Guangzhou in China moet met z’n 600 meter de hoogste televisietoren ter wereld worden. De documentaire volgt het proces dat Mark en Barbara doormaken bij de realisatie van de op een na hoogste toren ter wereld en brengt de obstakels in beeld. Het lijkt een droom om een dergelijk icoon te kunnen bouwen, maar de Chinese werkelijkheid is weerbarstig. Hoe voer je als Westerse architect zo’n gigaproject uit in China?

De documentaire ‘Hemel in Guangzhou’ volgt Mark Hemel en Barbara Kuit bij de bouw. Hieronder kun je een fragment bekijken. De hele film is hier te zien.

De documentaire ‘The World’s Largest Tv Tower’ toont de uitdagingen bij de bouw van deze toren.

Meer zien? 

Lees meer blogs en columns in ons dossier ‘Aan de horizon: China