Het China van Ruben Terlou – Column Joris Montens

China als land waar in een razendsnel tempo steden uit de grond worden gestampt en enorm veel mensen van het platteland naar de stad trekken. Wat doet dit met het leven in de stad, wat voor soort steden worden zo gecreëerd?

In de talkshow was documentairemaker en fotograaf Ruben Terlou te gast, bekend van de VPRO-serie ‘Langs de oevers van de Yangtze’. Geniet na van Terlou’s observaties over China met de gelijknamige fotoserie, die momenteel te zien is bij Galerie Fontana. Galeriehouder Joris Montens leidt ons vast rond in deze column.  

Een paar maanden geleden liet Ruben mij voor het eerst zijn documentaire foto’s zien die hij maakte langs de oevers van de Yangtze. Mijn favoriet is van de schoolkinderen in uniform aan de Red Army School. De kindertjes kwetterden er op los, over hun leven, wensen en hun toekomst in dit snel veranderende land. 

Joris1

Ruben Terlou. Red Army School, Series ‘Along the Yangtze’, edition of 7

Bij het grote publiek is de medicijnman favoriet. Van de zeven edities, ongeacht het formaat, is er bij de galerie nog maar 1 exemplaar van voorradig.

Ruben Terlou. The Medicine Man, Series ‘Along the Yangtze’, edition of

Ruben Terlou. The Medicine Man, Series ‘Along the Yangtze’, edition of 7

Ruben Terlou – arts, fotograaf, documentairemaker, spreekt vloeiend Chinees – weet mensen op hun gemak te stellen. Ze vertellen hem zo’n beetje hun hele levensloop, hun angsten, hun verlangens. Waarom? Ze vertrouwen hem simpelweg.

Ruben Terlou. The Royal Palace, Afghanistan Series, edition of 9

Ruben Terlou. The Royal Palace, Afghanistan Series, edition of 9

Zijn eerdere serie over Afghanistan is van een heel andere aard. Hier staat de fotograaf dicht bij het geweld en maakte indringende beelden van mensen in het oorlogsgebied. De zwart-wit foto’s, zoals deze foto gemaakt vanuit een uitgebrande bus van het koninklijk paleis, geven de indruk van een intensiteit passend bij een oorlogsgebied.

Ruben Terlou. Goldfish, Series Along the Yangtze, edition of 7

Ruben Terlou. Goldfish, Series Along the Yangtze, edition of 7

In de zoektocht naar meer liefde, succes en maatschappelijk aanzien laten vele Chinese dames hun jukbeenderen bijschaven door de chirurg om een smaller gezichtje te krijgen. We zijn hier in Europa blijkbaar nog steeds en vogue met onze westerse looks.

De expositie ‘Along the Yangtze’ van Ruben is nog de hele zomer te bezoeken bij Galerie Fontana op het Westergasterrein, Pazannistraat 11, vr,za,zo 13-19u, www.fontanagallery.com

Meer lezen?

Lees meer blogs, filmtips en columns in ons dossier ‘Aan de horizon: China