Video – Aan de horizon: China

In de laatste Stadsleven voor de zomer reikt onze blik naar verre oorden. China als land waar in een razendsnel tempo steden uit de grond worden gestampt en enorm veel mensen van het platteland naar de stad trekken, al dan niet onder dwang van de overheid. Wat doet dit met het leven in de stad, wat voor soort steden worden zo gecreëerd? Welke negatieve gevolgen heeft dit, maar ook: welke kansen brengt dit met zich mee?

Te gast waren:

6.57 min – Linda Vlassenrood van het International New Town Institute gaf een voorproefje van het boek ‘Shenzen. From factory of the world to world city‘ dat binnenkort verschijnt.

28.25 min  – Marijn Schenk van NEXT Architects toonde hun ontwerp voor Startup Home als onderdeel van het onderzoeksprogramma Housing Vision China, dat net gelanceerd is tijdens de Venetië Architectuur Biënnale. Ondanks de trek naar de stad is er ook veel leegstand. Hoe kun je de woonbehoeftes van een nieuwe generatie jonge mensen inzetten om dit op te lossen?

49.18 min – Leo van Hee van EYE filminstituut vertoonde een fragment uit de poëtische zwart-wit film Hong Kong (HKG) van Gerard Holthuis uit 1999.

1.04.47 min – De in Shanghai gebaseerde architect Neville Mars  besprak hoe de razendsnelle verstedelijking ook kansen kan bieden voor de ontwikkeling van duurzame eco-cities.

1.24.26 min – Documentairemaker en fotograaf Ruben Terlou, bekend van zijn immens populaire televisieserie ‘Langs de oevers van de Yangtze‘  vertelt over wat er van de Chinese Droom overblijft als mensen massaal naar de stad trekken. Vinden ze het geluk en het betere leven dat ze zoeken?

Meer lezen?

Lees meer blogs, filmtips en columns in ons dossier ‘Aan de horizon: China