Video – De Stad en de Rest

Maandag 26 september was de eerste Stadsleven na de zomer en keken we naar de stad en de rest van het land. De Brexit toonde een tweedeling pijnlijk aan. Het is in Nederland niet anders. Wanneer komt de periferie in opstand? En wat is de toekomst: meer macht aan de stad of proberen op één lijn te komen?

Te gast waren:

13:31 – Rijksbouwmeester Floris Alkemade gaf een voorproefje van het onderwerp van Rijksbouwmeestercongres van 1 november: Kan de periferie met dezelfde vanzelfsprekende aandacht en zorgvuldigheid behandeld worden als onze stadscentra?

31:42 – Première van ons video-interview met Tony Travers, hoofd van de Londen onderzoeksgroep aan de London School of Economics en hoofd van de London Finance Commision die onderzoekt hoe Londen meer financiële zelfstandigheid kan krijgen. Incl. reactie van Bettina. B. Bock, hoogleraar leefbaarheid in Noord-Nederland (RUG).

42:42 – Jan Latten, hoofddemograaf CBS en hoogleraar sociale demografie (UvA), toonde ons de harde cijfers: nemen de contrasten toe tussen de groeiende Randstad en de krimpende randen? 

1:03:04 – Rommy Albers, senior curator van onze vaste partner EYE, vertoonde een fragment uit Terrain Vague (1992) over de levenskrachtige periferie van Amsterdam. Filmmaker Paul van den Wildenberg was ook aanwezig. 

1:20:55 – Hoogleraar Grootstedelijke Vraagstukken, Zef Hemel, kwam zijn nieuwe boek ‘De toekomst van de stad. Een pleidooi voor de metropool’ presenteren, waarin hij pleit voor het zelfoplossend vermogen van grote steden. 

1:35:01 – Maurice Hermans, auteur van ‘De Antistad. Pionier van kleiner groeien‘ toonde aan de hand van de krimpgemeente Heerlen hoe succesvolle stedelijke groei soms ook inkrimpen betekent.

1:49:31 – Discussie tussen Zef Hemel en Maurice Hermans.