Nederland is een stadstaat, geen natiestaat – Essay ‘Vlucht naar voren’

28 November organiseren we een speciale live editie van het multimediaproject Tracy in Nederland waarin we met makers en meedenkers een heel bijzondere blik op Nederland werpen aan de hand van de thema’s wonen, water en vrije tijd. Onderdeel van Tracy in Nederland is het essay Vlucht naar Voren waarin Tracy Metz de balans opmaakt. Waar staan we nu in de stad en vooral: waar moeten we heen? Hieronder een voorproefje uit dit essay.

Is Nederland wel een natiestaat? Er is in Nederland geen eenduidige metropool die tevens het machtscentrum is van hof en politiek, zoals in Parijs of Londen. Past het begrip stadsstaat niet veel meer bij ons? En moeten we steden niet veel meer macht geven ten opzichte van de staat?

Meer lezen?