Houten architectuur, het nieuwe beton

Wat speelt er aan de voorlinie in de stad? Elke donderdag vind je in het Stadsleven webmagazine een trend die je in de gaten moet houden. Vandaag: houten architectuur, het beton van de 21ste eeuw om mee te bouwen. Tracy Metz vertelde erover in KRO NCRV Radio 1 De Ochtend.  

De 17e eeuw was die van het steen, de 18e die van het baksteen, de 19e van het ijzer, de 20e van het beton en de 21e van … het hout. De moderne architectuur heeft het hout ontdekt als licht, flexibel en milieuvriendelijk bouwmateriaal. Vorige maand kwam het bureau van Zaha Hadid met een voorstel voor het eerste houten voetbalstadion ter wereld, in Engeland. 

In Amsterdam heeft architect-ontwikkelaar Tom Frantzen onlangs het woon-werkgebouw Patch22 gerealiseerd en op Steigereiland op IJburg heeft het bureau MAATworks het ‘Houten Herenhuis’ gebouwd van dennenhout.

Patch22

 

Het hout wordt nu zo verwerkt, dat het mogelijk wordt om eindelijk de hoogte in te gaan: dit jaar moet de bouw beginnen van de hoogste houten toren van Nederland, ‘Haut’ van het bureau TeamV naast het Amstel Station. Op de blog Dezeen vind je nog veel meer internationale voorbeelden

Meer Stadsleventrends vind je hier. En kijk vooral ook even naar de prachtige futuristische steden van hout van de kunstenaar James McNabb die hij maakt van restmateriaal van meubelmakerijen.