Must-reads over Trump door Amerika-deskundigen

Donald Trump wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten. Zijn aanhangers wonen grotendeels op het platteland. Wat betekent zijn overwinning voor steden – in Amerika én in Nederland?  Er is nog weinig bekend. Daarom heeft Stadsleven enkele Amerika-deskundigen gevraagd om hun must-read te geven om te begrijpen hoe de verhouding tussen Trump en de steden komt te liggen. 

Door: Sam Duijf

Wij van Stadsleven begrijpen dat het overzicht soms moeilijk te behouden is in de journalistieke jungle als het gaat over Donald Trump. Daarom vroegen we Arjen van Veelen (De Correspondent, NRC), Eelco Bosch van Rosenthal (Droomland Amerika, Nieuwsuur), Tracy Metz (Stadsleven, John Adams Institute) en Fred Schoorl (directeur BNA) om advies. Wat zijn volgens hen nu echt de must-reads die wij moeten hebben gelezen – vooral als het gaat om de relatie Trump en de stad?

Arjen van Veelen – “Hoe activisten uit Ferguson Donald Trump stil kregen (en triomfeerden in de gemeenteraad)”

Arjen van Veelen is journalist voor het NRC en De Correspondent, woonde tot aan de verkiezingen in Amerika, in St. Louis. Hij deelt zijn observaties over de kloof tussen verarmd suburbia en de progressieve stadsbewoner in dit artikel dat hij schreef voor De Correspondent:

“Vorige lente bracht Donald Trump een campagnebezoek aan St. Louis, Missouri. Die stad (en het voorstadje Ferguson) werd een jaar eerder wereldnieuws door de protesten tegen politiegeweld. Het was hier in het midwesten dat de Black Lives Matter-beweging veranderde van een hashtag in een straatbeweging. St. Louis is een relatief progressieve stad die wordt omringd door een zee van suburbs en plattelandsstadjes waar Trump juist zeer populair is. Zijn fans kwamen die dag naar het stadscentrum en botsten met de activisten van Black Lives Matter. Een zeldzame confrontatie tussen twee werelden die normaliter langs elkaar heen leven.”

Lees het hele artikel hier: “Hoe activisten uit Ferguson Donald Trump stil kregen (en triomfeerden in de gemeenteraad)

Fred Schoorl – “Trump-Size Idea for a New President: Build Something Inspiring”

Fred Schoorl is sinds 2010 directeur van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) waarbij bijna 1200 architectenbureaus zijn verenigd. Schoorl raadt het artikel van James B. Stewart aan uit de NY Times aan. De kracht van het artikel is volgens hem dat het zich onttrekt aan louter Trump-bashing.

Het artikel biedt een simpel, concreet en uitvoerbaar programma voor een in ieder opzicht ‘non-inspiring presidency’

“Als het dan toch tot daden moet komen, ligt hier wat food for thought”, voegt Schoorl hier aan toe. Overigens schreef Schoorl zelf een artikel over Trump en Gebiedsontwikkeling, genaamd “GO Trump“, dat op verschillende niveaus probeert de invloed van Trump op de Nederlandse gebiedsontwikkeling in kaart te brengen.

Credits: Arjen van Veelen

Tracy Metz – “How Badly Could Trump Hurt Sanctuary Cities?”

Tracy Metz, “the founding lady” van Stadsleven en sinds 2013 directeur van het John Adams Institute, is begeesterd door het artikel van Natalie Delgadillo. Delgadillo bespreekt in haar artikel voor de blog Citylab dat Trump al heeft aangekondigd binnen zijn eerste honderd dagen federale steun in te trekken voor steden die hun eigen beleid willen blijven voeren op het gebied van immigratie, klimaat, armoedebestrijding.

Gaan de steden de rug recht kunnen houden? Heeft Trump daadwerkelijk de macht om de federale geldkraan dicht te draaien om steden te straffen die zich niet neerleggen bij zijn politieke prioriteiten?

Metz vindt vooral de angst en de onvoorspelbaarheid die te bespeuren is uit het artikel van Delgadillo tekenend: 

“Hoewel niemand nog weet hoe Trump zijn presidentschap gaat invullen, zijn veel burgemeesters al zenuwachtig voor de impact van eventuele sancties op hun budgetten, vooral voor de zwakkere groepen. Dit artikel uit de blog CityLab maakt goed inzichtelijk – al is er nu nog weinig met zekerheid te zeggen – wat de gevolgen voor de steden zouden kunnen zijn.”

Eelco Bosch van Rosenthal – “Election Highlighted a Growing Urban-Rural Split”

Voormalig NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal tipt een artikel die de dichotomie tussen stad en land blootlegt: daar waar de stedelijke kiezers vooral voor Clinton kozen, prefereerden de ‘rurals’ Trump. Daarnaast laat het artikel van NY Times volgens Bosch van Rosenthal zien dat de kloof tussen stad en platteland ook veroorzaakt is door veranderingen in de economie:

“Vroeger was het zo dat als het goed ging met het land, dat goed voor General Motors was en andersom. De nieuwe grote bedrijven, zoals Facebook, zijn niet afhankelijk van de economische omstandigheden in Amerika. Hun winst wordt gemaakt in de steden, bij adverteerders en bedrijven. Ze hebben weinig te schaften met de rest van het land. En zo zie je ook vanuit dit economisch perspectief de kloof tussen stad en platteland steeds groter worden.”

In een eerder video-interview wijdde Bosch van Rosenthal al uit over de veranderende kiezersdynamiek in de Verenigde Staten:

Meer lezen?

  • Arjen van Veelen is samen met o.a. Maarten van Rossem te gast tijdens de live talkshow ‘Trump Town’ van 24 januari, 20.00 uur in de Balie. Koop hier je kaartje. 
  • In ons dossier Trump Town kun je meer blogs en columns lezen over dit onderwerp.