Drinkwater van poep en pies

Wat speelt er aan de voorlinie in de stad? Elke donderdag vind je in het Stadsleven webmagazine een trend die je in de gaten moet houden. Vandaag: Drinkwater gemaakt van poep en pies. Zou jij het drinken? In Singapore doen ze het al en noemen ze het NEWater. Tracy Metz vertelde erover in KRO NCRV Radio 1 De Ochtend.

NEWater in Singapore: je eigen urine drinken

Watertekorten, vervuilde rivieren en overstromingen waren vroeger aan de orde van de dag in Singapore. Maar de laatste jaren heeft Singapore grote innovatie-slagen weten te maken in het beheersen én conserveren van water.

Dat laatste heeft bijvoorbeeld geleid tot NEWater, water gemaakt van menselijke uitwerpselen. Oftewel, van poep en pies. In nieuwere wijken zijn er nu twee soort riool, één voor regenwater en één voor afvalwater uit toilet en douche. Regenwater is natuurlijk schoner, dat hoef je minder schoon te maken. Afvalwater moet door minstens drie stappen heen om het te kunnen gebruiken, in de industrie of als drinkwater.

Dat doen ze in Singapore omdat ze heel weinig eigen water hebben, ze moeten het uit buurland Maleisië halen of het zout uit zeewater halen. Dat eerste is politiek kwetsbaar, dat tweede is duur, dus dan is het zelf ‘maken’ een slimme tussenweg. De komende jaren wil de overheid 290 miljoen dollar vrijmaken om deze waterinnovatie verder te ondersteunen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ook Nederland gebruikt poep en pies

Nederland lijkt misschien het land bij uitstek dat zich geen zorgen hoeft te maken over water. Maar met de verandering van het klimaat wordt het wordt ’s zomers steeds warmer en droger. Het zoute water dringt steeds verder het land in en we moeten heel veel zoet water ertegen aan gooien om dat zout eruit te spoelen. Voor het eerst wordt denkbaar dat zelfs Nederland een tekort aan zoet water zou kunnen hebben. 

Daarom is ook Nederland bezig haar afvalwater beter te gebruiken. We halen er al van alles uit. We maken nieuw toiletpapier uit afvalwater, en pies en poep leveren al groen gas waar bussen op rijden. Waternet in Amsterdam haalt alle mannenurine op van de Heineken Music Hall en maakt daar kunstmest van. Bij het Televizier-Ring gala op 13 oktober bijvoorbeeld is 550 liter bij elkaar geplast – dat is 1,1 kilo struviet, oftewel kunstmest. Ze gaan in mei een test doen met het omzetten van amoniak uit afvalwater in eiwit. Het Waterschap Vallei en Veluwe in Apeldoorn verwarmt en koelt zijn kantoor met rioolwater. De warmte die bij de rioolzuivering vrijkomt, wordt gebruikt om woningen en waterleidingen in de wijk Zuidbroek te verwarmen. Op een symposium bij zijn tienjarig bestaan speelde Waternet onlangs hardop met de gedachte dat Amsterdammers op den duur geld terugkrijgen voor hun uitwerpselen.

Meer lezen? 

Meer trends in De Stad Nu vind je hier.