Van clicks naar bricks: de redding van de winkelstraat?

Wat speelt er aan de voorlinie in de stad? Elke donderdag vind je in het Stadsleven webmagazine een trend die je in de gaten moet houden. Vandaag: From clicks to bricks. Steeds meer webshops openen ook fysieke winkels. Gaat dat de winkelstraat redden?

Door: Sanne van der Beek

De teloorgang van de winkelstraat

Het zijn sombere berichten in de media: ‘En wéér vallen er klappen in de winkelstraat’ bericht het NRC in februari. De Volkskrant kopte op 10 maart ‘In kleine steden meer lege winkelstraten, in grote steden gaat het beter’. De economie trekt aan, maar dat geldt niet of nauwelijks voor de bestedingen in de winkelstraat. “Opkomst van online winkelen, verstoft imago, achterhaalde formule en ‘te laat gereageerd op veranderde consumentenvoorkeuren’ vormen verder het refrein aan verklaringen voor de worsteling van veel bekende retailketens, vertelt hoogleraar Cor Molenaar in de NRC.

Er moet hierbij dus trouwens wel een verschil gemaakt worden tussen winkels in grote steden (met meer dan 100.000 inwoners) waar de winkelleegstand met 9% daalde, zo blijkt uit onderzoek van de makelaarsorganisatie NVM, en kleine gemeentes (met minder dan 20.000 inwoners) waar 1 op de 12 winkels afgelopen jaar haar deuren moest sluiten. 

Zet deze cijfers maar eens af tegen de stormachtige groei van webshops die groeiden van 23% in de eerste maanden van 2016 volgens onderzoek van het CBS.

Je zou de winkelstraat bijna opgeven.

Nieuwe hoop: webshops openen fysieke winkels

Bijna, want er blijkt een hernieuwde interesse van juist webshops in het openen van een fysieke winkel. From clicks to bricks heet deze trend. In november 2015 opende Amazon z’n eerste fysieke boekwinkel in Seattle. Inmiddels wordt de 10de vestiging ingericht, van de 300 tot 400 (!) boekwinkels die moeten volgen, alleen al in de VS. In Nederland en België heeft de grote webshop Coolblue inmiddels vijf fysieke vestigingen die in 2016 harder groeiden dan de webshop. Dit jaar staat de opening van een gigantische flagshipstore in Den Haag voor het bedrijf op de planning.

Volgens de kenners is dit voor webshops een gouden stap om ‘het assortiment, de lage prijs en de grote klantenkring van onlinegiganten met de service en ‘beleving’ van een klassieke winkel’ te combineren.

Het lijkt wellicht een aparte move, omdat juist online webshops zoals Amazon of Bol.com ervoor verantwoordelijk zijn dat kleine boekhandelaren failliet zijn gegaan. Maar hoe succesvol deze online webgiganten ook lijken, dat is eigenlijk maar schijn. Ze maken ook grote verliezen, omdat ze ‘én de goedkoopste willen zijn, zich ondertussen blauw betalen aan gratis verzendkosten, én te maken hebben met idiote retourpercentages‘.

En dus is het tegenwoordig goedkoper om een traditionele fysieke winkel te openen, dan een webshop, stelt Bradford Shellhammer, één van de e-commerce pioniers. In het bijzonder omdat hij online dezelfde trend ziet gebeuren als offline: de grote walvissen laten maar weinig ruimte over voor kleinere vissen. Nu iedereen bijvoorbeeld Facebook gebruikt voor marketing en adverteren, wordt het veel duurder om goede resultaten daaruit te halen. Dus zo zie je dat online startups weer terugkeren naar traditionele media, zoals billboards of nieuwsbrieven.

Meer lezen?

Meer trends in De Stad Nu vind je hier.