Summer in the City: Bruno van den Elshout

De zomer staat voor de deur en dat betekent de start van een nieuwe reeks blogs Stad in Beeld. Met het thema ‘Summer in the City’ lichten we de aankomende tien weken elke week een fotograaf of kunstenaar uit die op zijn of haar manier de zomer in de stad heeft vastgelegd, of je gewoon een heerlijk zomers gevoel geeft. Deze week: Bruno van den Elshout die in zijn ‘New Horizons’ serie meer dan 8000 foto’s maakte van dezelfde plek aan de horizon.

Door: Willemijn Oosterhof

Een horizon wordt nooit saai

Verre horizonnen…zodra de temperaturen beginnen op te lopen, begint het toch te kriebelen bij de meeste mensen. Even weg, op avontuur of gewoon een lekkere luiervakantie. Bruno van den Elshout bewijst echter dat ook een doodgewone Nederlandse horizon absoluut niet saai hoeft te zijn, zelfs als je hem meer dan 8000 keer fotografeert. 

Bruno van den Elshout is een Haagse kunstenaar die gefascineerd is geraakt door de horizon aan zee. In 2012 ontwikkelde hij een foto-serie genaamd NEW HORIZONS. Vanaf de top van het hotel NH Atlantic in Kijkduin legde hij de Noordzee vast. Elk uur maakte hij een foto, dag en nacht. Dit resulteerde in een behoorlijk aantal foto’s, namelijk 8785. Alhoewel de foto’s allemaal van dezelfde plek zijn genomen is elke foto anders. Want, zoals Van den Elshout stelt: “Aan de horizon is geen dag hetzelfde”. 

“Ik ben geboren en getogen in Den Haag. In de stad dus. Gelukkig wel in een stad aan zee, waar je er op elk moment voor kunt kiezen of je mee wilt doen met de hectiek en de dynamiek van het stadse. Of voor de rust en ruimte van het uitzicht op de horizon. Altijd binnen handbereik, dag en nacht. Telkens anders, verrassend en nieuw. En altijd precies wat je nodig hebt om tot jezelf te komen.”

NEW HORIZON #2613, 18.04.2012 – 21h00

NEW HORIZON #4366, 30.06.2012 – 22h00

NEW HORIZON #4895, 22.07.2012 – 23h00

Meer lezen?

  • Meer bijzondere beeldcolumns vind je in Stad in Beeld de ‘Summer in the City’ editie. In de serie ‘De stad door andere ogen‘ zie je de stad ook door ogen van kunstenaars en fotografen, maar ook vanuit het perspectief van water, voedsel of stilte bijvoorbeeld.