Je kan ’t dak op! Het dak als nieuwe bouwgrond

Wat speelt er aan de voorlinie in de stad? Elke donderdag vind je in het Stadsleven webmagazine een trend die je in de gaten moet houden. Vandaag: Wat je kunt doen met een dak is al langer een onderwerp in de architectuur. Dit weekend worden onder de naam ‘Je kan ’t dak op!’ in Rotterdam voor de derde keer de Dakendagen gehouden. Het dak, dé nieuwe bouwgrond van de toekomst?

Je kan ’t dak op! De Dakendagen

Zaterdag en zondag worden in Rotterdam voor de derde keer de Dakendagen gehouden, een initiatief van architect Joep Klabbers. In het weekend kun je er 17 daken bezoeken waar je anders niet op kunt, zoals het Witte Huis, de eerste wolkenkrabber van Nederland, Natuurlijk zijn er tegenwoordig veel moestuinen op daken, en ook waterberging, maar tegenwoordig worden daken ook gezien als de broodnodige bouwgrond. In 2030 wonen er namelijk 5 miljard mensen in steden. Bouwgrond is nu al schaars, dus moeten we omhoog kijken, naar de daken.

Op de Dakendagen wordt een boek gepresenteerd – ‘Licht verdicht’ – met een aantal van ideeën over bouwen op daken. Overigens heeft de Haagse architect Eric Vredenburgh van Archipel ontwerpers al in 2005 het boek gepubliceerd met de goed gevonden titel ‘Luchtgebonden bouwen’. Vooruitziende blik! Hoewel de noodzaak tot het bouwen op daken alleen meer groter wordt met de voortschrijdende trek naar de stad, blijft het bouwen op daken toch nog best lastig met draagconstructies en doortrekken van leidingen en dergelijke.

Bouwen op daken

Eén van de ontwerpen die nu op de Dakendagen wordt gepresenteerd is ‘Verheven Leven’ van het bureau NOAHH, voor een heel complex op de hoek van het Weena en het Kruisplein. Ze hebben op en aan een naoorlogs kantoorgebouw een aantal nieuwe dozen gehangen met allemaal daktuinen; de onderkanten worden gebruikt voor projecties. Daarin moeten er dan restaurants, cultuur, hotel, tuinen en parken in komen.

De Karel Doorman is een gebouw in Rotterdam waar Ibelings van Tilburg architecten bovenop het winkelpand van Ter Meulen uit 1948 – een monument van de wederopbouw –een grote nieuwe constructie hebben geplaatst van staal en hout. Dat is een 70 meter hoog ‘glazen’ woongebouw geworden met 114 woningen en 156 parkeerplaatsen. Dit is één van de gebouwen die je kunt bezoeken dit weekend.

Deze diashow vereist JavaScript.

En het architectenbureau MVRDV heeft in Rotterdam een eengezinshuis gebouwd voor de familie Didden bovenop een ander bakstenen gebouw, bestaand uit drie slaaphuisjes, twee voor de kinderen en een voor de ouders rond een plein. Het idee was al opvallend maar de uitvoering al helemaal: het hele complex is knalblauw. Ook dit dakdorp kun je dit weekend bezoeken.

In Iran heeft een bureau weer een heel ander soort constructie op de daken van woongebouwen geplaatst: enorme schalen die water verzamelen. Ze zijn er heel intrigerend uit, alsof het radio-ontvangers zijn die hun oor te luister leggen bij het heelal.

Een complete bovenstad

Nog verder doordenkend kun je zelfs een hele ‘bovenstad’ voorstellen, met woningen of zelfs hele wijkjes boven op de gebouwen die er al stonden. Met terrassen, parken, zwembaden en sportvelden op grote hoogte. En dat alles worden aan elkaar verbonden met luchtbruggen voor voetgangers, ver boven het verkeer en het lawaai.

Rotterdam vierde vorig jaar 75 jaar wederopbouw met een bijzonder project, ook van MRDV: een enorme trap die vanaf het stationsplein leidde naar het dak van het Groothandelsgebouw.  Echt een hommage aan het dak: dat was je doel terwijl je omhoog zwoegde, over die 140 treden, en als je het dak had bereikt lag de stad aan je voeten. 

Meer lezen?

Meer trends in De Stad Nu vind je hier.