Summer in the City: Marc Faasse

De zomer staat voor de deur en dat betekent de start van een nieuwe reeks blogs Stad in Beeld. Met het thema ‘Summer in the City’ lichten we de aankomende tien weken elke week een fotograaf of kunstenaar uit die op zijn of haar manier de zomer in de stad heeft vastgelegd, of je gewoon een heerlijk zomers gevoel geeft. Deze week: Marc Faasse die met zijn gigantische selfiestick toeristen in de stad van bovenaf fotografeerde. 

Door: Willemijn Oosterhof

Eén grote selfieorgie van toeristen én Marc Faasse

Heb je ‘m al gespot? Al meer dan tien jaar is Marc Faasse in de stad Amsterdam te vinden met zijn enorme ‘selfie-stick’. Met zijn zelfgemaakte hengelcamera maakt hij van wel negen meter hoog foto’s van kruispunten, pleinen en de laatste tijd ook van toeristen in de stad. Hoe groot de stok ook is, tegenwoordig valt hij eigenlijk bijna niet meer op tussen de grote hordes aan toeristen die gewapend met selfie-sticks door de stad banjeren. De groei van het toerisme en de druk die dat op de stad legt is dan ook een reden geweest voor Faasse om de toerist in actie vast te leggen. Dit resulteerde in een verzameling van luchtfoto’s die hij als puzzels in elkaar heeft gezet. Elk beeld is dus een compilatie van misschien wel honderden kleine luchtfoto’s.

Hieronder staan enkele van zijn foto’s met toelichtingen geschreven door Marc Faasse. 

 

A’dam Lookout

“Eén van de nieuwste toeristische attracties van Amsterdam. De meeste Amsterdammers vinden het te duur om erheen te gaan. Het is een enorme commerciële attractie met lichtshow in de lift en fotomoment voor een greenscreen, maar met helder weer zonder wind is het zeker de moeite waard om te genieten van het uitzicht. Busladingen en rondvaartboten vol toeristen worden er afgezet.”

 

 

Amsterdam Citycamp

“De lelijkste camping van de wereld waar de bezoekers toch blij zijn. Op een grind terrein achter een hek staan met je camper vlak bij het NDSM terrein vinden de bezoekers op wonderlijke wijze toch prima. Het gratis pontje van de NDSM-werf naar Centraal Station maakt veel goed en de gemeente probeert het NDSM-terrein ook voor toeristen aantrekkelijker te maken. Spreiden die toeristen.”

 

 

Grimburgwal

“Ik gaf fotografie les bij Crea tegenover de Grimburgwal en zag toen al dat er constant toeristen foto’s maakten van de gracht vanaf de Sleutelbrug. Tegenwoordig zie je ook regelmatig rondleidingen stoppen op de Sleutelbrug. Ook zag ik hier de komst van kleinere rondvaartboten in plaats van de klassieke grote rondvaartboten.”

 

 

Max Euweplein

“Het schaken is zo’n mooie internationale sport. Je ziet hier schaken op drie niveaus. Je ziet mensen op een echt schaakbord. Je ziet het grote schaakbord en je ziet het stukje Max Euweplein waar de mensen zelf schaakstenen zijn geworden. Wat ik mooi vind is het kleine jongetje dat de oudere man imiteert door z’n armen achter zijn rug te houden.”

 

 

Museumplein 

“Op het Museumplein bij de I AMsterdam letters val ik met mijn selfiestick van 8 meter nauwelijks op. Dit is de makkelijkste plek om toeristen te fotograferen met mijn selfiestick. Iedereen is zo druk bezig met zichzelf fotograferen en poseren. Het is één grote selfieorgie.”

 

 
Riviercruises aanlegsteiger

“Deze plek in de stad tussen Centraal Station en het muziekgebouw aan het IJ is een plek voor toeristen en een paar vissers. Ik vind het een mooi voorbeeld van hoe verschillende werelden vlak naast elkaar leven. De Amsterdammer fietst er vluchtig langs, maar ik zag ook een keer een naakte dame in een bubbelbad stappen op zo’n Riviercruise.”

 


Stadionplein

“In 2008 gefotografeerd voor het Cultureel magazine voor de toekomst van het Olympisch gebied. Ik fotografeerde dit zebrapad omdat naar mijn mening het Stadionplein een drukke snelweg was.”

 

 
Waterlandtour

“Ik woon nu 10 jaar in Amsterdam Noord en steeds vaker zie je verdwaalde toeristen in Noord. In dit beeld heb ik een groepje toeristen gevangen op het fietsbruggetje voor Zunderdorp die de Waterlandtour doen.”

 

 

Meer lezen?

Meer bijzondere beeldcolumns vind je in Stad in Beeld de ‘Summer in the City’ editie. In de serie ‘De stad door andere ogen‘ zie je de stad ook door ogen van kunstenaars en fotografen, maar ook vanuit het perspectief van water, voedsel of stilte bijvoorbeeld.