Summer in the City: Jeroen Hofman

Het is zomer en dat betekent de start van een nieuwe reeks blogs Stad in Beeld. Met het thema ‘Summer in the City’ lichten we tien weken wekelijks een fotograaf of kunstenaar uit die op zijn of haar manier de zomer in de stad heeft vastgelegd, of je gewoon een heerlijk zomers gevoel geeft. Deze week: Jeroen Hofman die het Amsterdamse parkleven wel op een heel bijzondere manier heeft vastgelegd, namelijk: vanuit een hoogwerker.

Door: Willemijn Oosterhof

Parken: de groene longen van een stad

Stadsparken. Ongetwijfeld zijn we er allemaal wel eens te vinden deze zomer. Als de zon schijnt, verkast de halve stad naar deze publieke achtertuinen; met een kleedje, een picknickmand en een barbecue; met een boekje in de zon; of om te sporten. Jeroen Hofman legde al deze verschillende activiteiten vast voor het project ‘Amsterdam Park’. In opdracht van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Stadsarchief fotografeerde hij alle parken van Amsterdam. Niet vanaf de grond, maar vanaf een hoogwerker. Zijn foto’s laten in detail de veelheid van manieren zien hoe mensen zich in parken gedragen, van ontspanning tot inspanning. Juist door deze verschillende functies van deze publieke ruimte, zijn de parken volgens Hofman zo van belang:

“Parks are of tremendous importance to the city of Amsterdam. They are the city’s ‘green lungs’. Not only do they provide ‘breathing space’ by functioning as collective backyards for the otherwise cramped-for-space ‘Amsterdammers’, they also cater to many of their other needs in such areas as Sports, Recreation and Nature. With people from many different cultural backgrounds (and different generations) using them for a myriad of activities, the city’s parks have become colorful mosaics.” 

Enkele van deze “gekleurde mozaïeken” vind je hieronder met een toelichting van Jeroen Hofman. De meeste foto’s uit de reeks zijn gemaakt in Amsterdam, maar je vindt als afsluiter een foto uit Rotterdam waar hij tegenwoordig met zijn hoogwerker te vinden is.

 

Bloesempark

“Elk jaar zijn er in april drie weken dat de kersenbloesem in het Amsterdamse Bos in volle bloei staat. De bloesemtuin bestaat uit 300 bomen die in een cirkel staan. Met name de Japanse expats in Amsterdam vieren hier traditioneel ‘Sakura’. Eten en drinken onder de in bloei staande bomen… een schitterend gezicht, en als je niet beter weet waan je jezelf ook echt in Japan op dat moment.”

 

 

Oosterpark

“Bij het kinderbad in het Oosterpark is het in de zomer een drukte van jewelste. Wat mij enorm opviel is dat alle culturen hier in harmonie met elkaar de dag door brengen. Zeker vanuit mijn hoogwerkerbakje zit ik soms echt te genieten van wat een toneelstuk er zich voor me afspeelt.”  

 

De Parade

“Buiten de omheining van de Parade heb ik mijn hoogwerker neergezet. Toen ik eenmaal omhoog kwam, keek iedereen heel verbaasd naar mij, veel mensen dachten dat ik een act was. De directie heb ik weten te paaien met een foto toen ze kwamen vragen wat ik in godsnaam aan het doen was… (ik vraag niet overal toestemming vooraf…. soms is vragen om vergiffenis beter dan vragen om toestemming).”
 

 

Westerpark

“Met een oranje fluoriserend vestje en een bouwhelm sta ik in mijn hoogwerker te fotograferen zonder dat ik iemand
aankijk… Als je goed oplet zie je ook niemand terugkijken, waarschijnlijk ook om die reden. Ze denken vast dat ik van de gemeente ben.”

 

Bijlmerpark

“Het Bijlmerpark is een park met een enorme diverse samenstelling van culturen. Zeker tijdens het Kwakoe festival wat hier jaarlijks plaatsvindt is het gezellig: je krijgt de hele dag ook leuke opmerkingen te horen. Het sportveldje wat je op de foto ziet lag precies naast het festivalterrein.” 
 

 

Kralingse plas

“Sinds kort ben ik ook de parken in Rotterdam gaan fotograferen. En wellicht is dit ook de aanleiding om eens verder
te gaan kijken naar alle parken in de grootste steden van Nederland. Momenteel ben ik druk bezig met fotograferen 
van zomerse taferelen aan de Kralingse plas. En het valt me op dat er in Rotterdam toch meer mogelijk is dan in 
Amsterdam… Rotterdammers zijn enorm trots op hun stad ;-)”
 

 

Meer lezen?

Meer bijzondere beeldcolumns vind je in Stad in Beeld de ‘Summer in the City’ editie. In de serie ‘De stad door andere ogen‘ zie je de stad ook door ogen van kunstenaars en fotografen, maar ook vanuit het perspectief van water, voedsel of stilte bijvoorbeeld.