Summer in the City: Janine Schrijver

Het is zomer en dat betekent de start van een nieuwe reeks blogs Stad in Beeld. Met het thema ‘Summer in the City’ lichten we tien weken wekelijks een fotograaf of kunstenaar uit die op zijn of haar manier de zomer in de stad heeft vastgelegd, of je gewoon een heerlijk zomers gevoel geeft. Deze week: Janine Schrijver die laat zien dat het niet uit maakt waar je gaat zonnen. Met een handdoekje voor de bioscoop liggen, waarom eigenlijk ook niet? 

Door: Willemijn Oosterhof

Zonnebaden voor de bioscoop

Een tuin zit er voor de meeste stedelingen vaak jammergenoeg niet in. Je mag al blij zijn als je een balkonnetje hebt van een paar vierkante meter. Maar als je pech hebt, is dat een balkon zonder ook maar een straaltje zonlicht. Wat doe je dan als het warm is? Juist, regelrecht naar buiten of naar het park! Het buitenleven in de stedelijke natuur speelt een groot thema in de foto’s van Janine Schrijver. Ze fotografeerde hoe Rotterdammers van de zon in de stad genieten. Want juist in de stad zoeken mensen de natuur op: 

Onze natuur binnen de grenzen van de stad. Yoga op het Schouwburgplein, vrijwilligers aan het werk op de DakAkker, spelende kinderen bij de Luchtsingel; deze foto’s verbeelden het universele verlangen om in verbinding te zijn met jezelf, elkaar en de natuur. Dit thema komt terug in de publicatie ‘Our Nature, Within The Limits of Cityparks’ ( 2015 ) van uitgeverij Lecturis, waarin de betekenis van het stadspark en de relatie ten opzichte van natuur in de stad verbeeld wordt.

Maar wat als de parken vol zitten? Geen probleem! Want wie zegt dat je niet gewoon straat kan liggen met je handdoekje? In Rotterdam is dat heel normaal zoals je hieronder kan zien.

 

 

 

 

 

 

 

Meer lezen?

Meer bijzondere beeldcolumns vind je in Stad in Beeld de ‘Summer in the City’ editie. In de serie ‘De stad door andere ogen‘ zie je de stad ook door ogen van kunstenaars en fotografen, maar ook vanuit het perspectief van water, voedsel of stilte bijvoorbeeld.