Summer in the City: Jan Rothuizen

Het is zomer en dat betekent de start van een nieuwe reeks blogs Stad in Beeld. Met het thema ‘Summer in the City’ lichten we elke week een fotograaf of kunstenaar uit die op zijn of haar manier de zomer in de stad heeft vastgelegd, of je gewoon een heerlijk zomers gevoel geeft. Deze week: de Open Kaart van Amsterdam door Jan Rothuizen waarin de stad wordt afgebeeld in vooroordelen zoals wij die beleven, van Bois et Lombre tot Hipstermuslims. 

Door: Willemijn Oosterhof

Woon jij in Bois et Lombre of Yoga Avenue?

In welke buurt woon jij? Stop even met lezen en neem je eigen buurt even in gedachten. Wat komt er bij je op? Zie jij je buurt bijvoorbeeld als Yoga Avenue, een plek voor sjieke senioren, of misschien als scootermekka? De verschillende manieren hoe bewoners plekken in de stad ervaren en beleven heeft Jan Rothuizen samengevoegd in de Open Kaart van Amsterdam. Het is een kaart, getekend door hem, waar precies in afgebeeld is hoe wij de stad beleven. Bovendien is deze interactieve kaart constant in verandering. Iedereen kan suggesties plaatsen en stemmen op wat er in de kaart komt. En hier rollen hele mooie verwoordingen uit. Aan top staan nu bijvoorbeeld: 

  • Bois et Lombre (het Bos en Lommer van de soy latte slurpende koormeisjes met een koophuis van papa) met 88 likes
  • Dikke dames winkelparadijs (De Pijp) met 86 likes 
  • Hipstermuslim (De Baarsjes) met 66 likes

Grappig genoeg weet je vaak op gevoel welke uitspraak bij welke buurt of plek hoort. Mensen geven namelijk geregeld een suggestie zonder er bij de vermelden bij welke buurt het hoort, vertelt Jan Rothuizen. Wat hij goed met zijn kaart laat zien is dat de stenen van de stad niet het enige zijn wat een stad maakt. Juist de ideeën, ervaringen en het gebruik van een plek zorgen er voor dat zo’n plek zijn betekenis, of misschien wel zijn identiteit krijgt. Want wie had bedacht dat de Pijp omgetoverd zou worden tot “dikke dames winkelparadijs”?

Hoe wordt jouw buurt geprofileerd? Zoek het op in de kaart hieronder of op de website! 

 

 

Geef je eigen term op!

Heb je ondertussen wat inspiratie opgedaan? Want vergeet niet dat JIJ ook je eigen term kan introduceren! Het toevoegen van een term kan je op deze website doen. Kijk nog even hieronder naar de kleine filmpjes als je nog wat ideeën op wilt doen! 

Meer lezen?

Meer bijzondere beeldcolumns vind je in Stad in Beeld de ‘Summer in the City’ editie. In de serie ‘De stad door andere ogen‘ zie je de stad ook door ogen van kunstenaars en fotografen, maar ook vanuit het perspectief van water, voedsel of stilte bijvoorbeeld.