Summer in the City: Stadstekenaar Romy Muijrers

De zomer staat voor de deur en dat betekent de start van een nieuwe reeks blogs Stad in Beeld. Met het thema ‘Summer in the City’ lichten we deze weken een fotograaf of kunstenaar uit die op zijn of haar manier de zomer in de stad heeft vastgelegd, of je gewoon een heerlijk zomers gevoel geeft. Deze week:  Romy Muijrers, de nieuwe stadstekenaar van Amsterdam, die voor Stadsleven op pad ging om de zomer aan het IJ te tekenen. 

Door: Willemijn Oosterhof

Zomer aan het IJ

Of je nou op een bootje zit, in het water zwemt, of aan de kant zit: een warme zomerdag bij het water, dat is een gouden combinatie. In Amsterdam wordt dat al snel het IJ, want in de grachten zwemt niemand echt graag, afgezien van een dronken toerist misschien.

Romy Muijrers, de stadstekenaar van Amsterdam, ging speciaal voor de reeks Summer in the City op pad om tekeningen te maken van de zomer aan het IJ. Sinds 14 maart is ze voor een jaar de stadstekenaar van Amsterdam. Ze staat onder andere bekend om de verschillende dimensies die zij in haar tekeningen toevoegt. Waarom wordt een tekening slechts op één vel papier getekend, terwijl je ook meerdere lagen papier op elkaar kan plakken? Tegelijkertijd wil ze niet dat het een trucje lijkt te worden, deze extra dimensie heeft ze in de tekeningen voor Stadsleven dus even achterwege gelaten.

 

De zoektocht naar de werkelijke tijd

Romy Muijrers: “Wanneer ik door de straten, langs gebouwen, mensen, grachten en het water loop in Amsterdam kijk ik om mij heen wat mij op dat moment opvalt. Ik zie iemand die net even een momentje van rust pakt in de mooie drukke hoofdstad van ons kleine landje. Iemand die even aan het genieten is van het heerlijke weer. Een ouder stel die hand in hand lopen. Iemand die haast heeft en de trein moet halen om naar werk of familie te gaan. Iemand die om zich heen kijkt en net als ik op zoek is naar de betekenis van het leven. 

Deze betekenis kan iets kleins zijn: een herinnering die ergens verborgen ligt; een persoon aan wie je denkt; een weg die je al eens eerder bewandelde samen of alleen. Je ervaart dat het leven alsmaar om je heen verandert. Je bent je bewust van de tijd waarin we leven, waarin alles snel moet en er veel van je verlangd wordt. Maar soms is het goed om even aan deze tijd te ontsnappen om ook even te genieten van de kleine dingetjes in het leven. Van een verloren tijd die je enkel ontmoet wanneer je je eraan toegeeft. Waar je kunt dwalen naar de momenten of ruimtes waar je herinneringen en verlangens zich bevinden, waar het leven een betekenis heeft. Deze zoektocht is misschien wel een weg naar de werkelijke tijd.”

 

 

 

 

 

 

 

Meer lezen?

Meer bijzondere beeldcolumns vind je in Stad in Beeld de ‘Summer in the City’ editie. In de serie ‘De stad door andere ogen‘ zie je de stad ook door ogen van kunstenaars en fotografen, maar ook vanuit het perspectief van water, voedsel of stilte bijvoorbeeld.