Summer in the City: EYE filmmuseum

Het is zomer en dat betekent een nieuwe reeks blogs Stad in Beeld. Met het thema ‘Summer in the City’ lichten we deze weken een fotograaf of kunstenaar uit die op zijn of haar manier de zomer in de stad heeft vastgelegd, of je gewoon een heerlijk zomers gevoel geeft. Deze week: senior curator Rommy Albers dook in de archieven van het EYE filmmuseum en vond film die laat zien dat men 80 jaar geleden ook al van de zomer genoot. 

Zon, zomer, zwemmen! 

Een bommetje in het water, of een salto van de springplank. Dat zijn wel dingen die je misschien zou willen vastleggen met de camera toch? Zeker in deze digitale wereld waarin we nu leven, waar elk speciaal (of banaal) moment van de dag wordt gepost op Instagram of Facebook. Maar het vastleggen van je pirouette of sicke jump, dat zit er helaas toch niet meer in bij de meeste zwembaden in Amsterdam, zo schreef het Parool. De zogenoemde ‘Zwemfie’, oftewel de zwembad-selfie, is namelijk verboden in de meeste Amsterdamse zwembaden.

Gelukkig maakten ze vroeger net zo graag bommetjes in het zwembad. Daarom zocht Rommy Albers van het EYE filmmuseum voor ons in de archieven van het EYE en vond hij de zwemsters uit 1933 die lachen, genieten, springen en vliegen in het zwembad. Op film, want toen mocht dat nog!

Zwemsters 1933 – Henk Alsem

Rommy Albers: “De Haagse cameraman Henk Alsem zwierf in de jaren twintig en begin jaren dertig over de wereld om opnamen te maken. Hij filmde de ongeregeldheden in het Riffgebergte, de Chinese revolutie onder Chaing Kai-Shek, de aardbeving in Japan en vooral het dagelijks leven op de Nederlands-Indische archipel. Tussendoor maakte hij ook privéopnamen van de grootten uit de filmwereld: Sergej Eisenstein en Charles Chaplin.

In 1933 was hij weer in Nederland en op een zomerse dag maakte hij opnamen van baadsters in het Rotterdamse zwembad Charlois. Aan de zuidkant van de stad, aan de rand van het inmiddels verdwenen vliegveld Waalhaven, verpozen tientallen badnimfen zich aan de rand van het zwembad. Later tonen ze ons hun kunsten van de hoge duikplank.”

Meer lezen?

Meer bijzondere beeldcolumns vind je in Stad in Beeld de ‘Summer in the City’ editie. In de serie ‘De stad door andere ogen‘ zie je de stad ook door ogen van kunstenaars en fotografen, maar ook vanuit het perspectief van water, voedsel of stilte bijvoorbeeld.