Summer in the City: Hugo Lingeman

De zomer staat voor de deur en dat betekent de start van een nieuwe reeks blogs Stad in Beeld. Met het thema ‘Summer in the City’ lichten we deze weken een fotograaf of kunstenaar uit die op zijn of haar manier de zomer in de stad heeft vastgelegd, of je gewoon een heerlijk zomers gevoel geeft. Deze week: Fotograaf Hugo Lingeman biedt tegenwicht aan de enorme drukte in de stad door de stad te laten zien op haar stilst, zonder mensen.

Door: Willemijn Oosterhof

Het is stil in de stad

Wat als alle toeristen er niet zouden zijn? Als alle bewoners er niet zouden zijn? Een stad zonder mensen, zonder straatschoonmakers of verkopers. Gewoon leeg. Gek om je in te beelden hè? Zeker in de tijd waarin drukte in de stad een steeds groter onderwerp is geworden in Amsterdam. 

De foto’s van Hugo Lingeman laten de stad zien zonder mensen. Een beeld van de stad waar je eigenlijk in het dagelijkse leven nauwelijks meer mee in aanraking komt. Voor zijn project ‘Het is stil op straat’ ging hij ’s morgens vroeg op pad om de bijna surrealistische beelden vast te leggen. Enkele foto’s uit deze reeks zijn hieronder afgebeeld met toelichting van Hugo Lingeman. 

De Dam

“Deze foto zou de eerste worden uit een serie en uiteindelijk een fotoboek. Dat idee ontstond pas toen er veel enthousiaste reacties kwamen van vrienden op deze foto van de Dam. Ik maakte de foto als experiment om uit verschillende opnames één lege foto te maken. Ik dacht dat ik voor de serie veel zou moeten werken met zulke collages, maar uiteindelijk bleek het ’s morgens vroeg onverwacht vaak mogelijk om een straat of plein zonder mensen te fotograferen.”

 

De IJtunnel

“Anders dan de meeste foto’s uit de serie, maakte ik deze foto overdag tijdens de zomersluiting van de IJtunnel voor onderhoud. Dat maakte het heel makkelijk om hem leeg te fotograferen, iets wat zelfs ’s morgens vroeg niet zo makkelijk zou zijn.”

 

Jan Maijenstraat – Jeruzalemkerk

“Als je je voorneemt om Amsterdam leeg te fotograferen, ligt het voor de hand om ook plekken te zoeken waar je zelf niet gauw komt. Het werd een nieuwe kennismaking met de stad. Zo ‘ontdekte’ ik de schoonheid van de Diamantbuurt, maar kwam ik ook voor het eerst bij deze prachtige Jeruzalemkerk in West.”

 

Museumplein – Rijksmuseum

“Voor zo’n druk punt als het Museumplein zoek je natuurlijk een dag en tijdstip uit dat je denkt dat het stil is. Dat werd een zondagochtend rond 6 uur om een leeg plein te kunnen fotograferen. Maar dat bleek minder makkelijk dan gedacht: ook dan staan er al toeristen selfies te maken bij de IAmsterdam letters. Dus dat werd ook vooral een oefening in geduld om het juiste (stille) moment af te wachten.”

 

Albert Cuypstraat

“De Albert Cuypstraat op Pinksterochtend. Dan herken je de straat bijna niet als je er, zoals ik, alleen maar komt als er markt is. Heel af en toe komt er een late uitgaander langs of een vroege werker. Maar verder is het er op zo’n tijdstip stil, doodstil.”

 

Rembrandtplein 

“De Nachtwacht wilde ik graag in de nacht fotograferen. Op de klok kan je zien dat het iets voor vijven in de ochtend is. En dan is het op het plein allesbehalve stil en bemoeien de dronken jongelui zich graag met je. Of willen ze op de foto. En dan, op één moment is het beeld leeg en doe ik ‘klik’. Het staat erop: een leeg Rembrandtplein.” 

 

Zeedijk

“Op de Wallen volgde ik in het spoor van de schoonmaakploegen ’s morgens vroeg. Want voordat die langs zijn geweest is het een vrij troosteloze aanblik. Maar in een razend tempo maken ze het gebied weer toonbaar voor een nieuwe dag. En net nadat ze met hun wagentjes en bezems zijn verdwenen, schiet ik mijn lege straat.”

 

 

Meer lezen?

Meer bijzondere beeldcolumns vind je in Stad in Beeld de ‘Summer in the City’ editie. In de serie ‘De stad door andere ogen‘ zie je de stad ook door ogen van kunstenaars en fotografen, maar ook vanuit het perspectief van water, voedsel of stilte bijvoorbeeld.