Summer in the City: Isabella Rozendaal

Het is zomer en dat betekent een nieuwe reeks blogs Stad in Beeld. Met het thema ‘Summer in the City’ lichten we voor tien weken wekelijks een fotograaf of kunstenaar uit die op zijn of haar manier de zomer in de stad heeft vastgelegd, of je gewoon een heerlijk zomers gevoel geeft. Deze week: Isabella Rozendaal die met haar fotoreeks Animalia een groep bewoners van deze stad laat zien waar je minder vaak over hoort, namelijk: onze huisdieren. 

Door: Willemijn Oosterhof

De huisdieren van Amsterdam

De huisdieren in Amsterdam zijn een groep bewoners waar je eigenlijk maar weinig over hoort. Desalniettemin schuilen achter veel Amsterdamse huisdeuren deze dierbare vrienden. Zeker in de zomer met het mooie weer zie je veel stadsbewoners genieten van hun huisdier in parken, op straat wandelend tijdens een heerlijke zomerse avond, of mee op de boot. 

Isabella Rozendaal besloot daarom deze medebewoners van onze stad in het zonnetje te zetten door ze te fotograferen voor de reeks Animalia. Haar interesse in deze kleine wezens begon in 2007 toen ze op de kunstacademie haar eerste fotoboek maakte. Het was een project over dieren in heel Nederland. Maar na dit project was ze er eigenlijk nog niet klaar mee. Daarom is ze doorgegaan en besloot ze de huisdieren van Amsterdam vast te leggen. Met een beurs van het Stadsarchief en het AFK kreeg ze de vrijheid om op pad te gaan en de huisdieren, groot en klein, vast te leggen. 

En met prachtige en hilarische resultaten, zoals je hier onder kunt zien, met toelichting van Isabelle Rozendaal. Als je meer van Animalia wilt zien, heb je geluk want tot 3 september zijn haar foto’s in het Stadsarchief te zien. 

 

Babur, Amstel – Afghaanse windhond

“Dit is Babur, een ontzettend lieve hond die dolgraag mee op de boot wil varen. Eigenlijk zou ik al een boek kunnen maken alléén over windhonden. Topmodellen zijn het! Ze bewegen echt waanzinnig mooi. Als je ze in actie ziet kan je niet anders dan kijken.”

 

Dirkie, centrum – Highland fold

“Met zijn constant verbaasde blik, typisch voor de Highland fold, is Dirkie misschien wel de populairste kat van Amsterdam geworden. Hij heeft namelijk zijn eigen Instagram account met wel 6972 volgers. Check ‘m hier!” 

 

Beertje, Ciske, Iggy, Toitoi, Pepper, De Jordaan – Chihuahuapups

“Deze Chihuahuapups heb ik 8 weken eerder al gefotografeerd tijdens de bevalling. En ik moet zeggen, dat is wel echt het allergoorste wat ik ooit heb gezien in mijn leven. Maar ik zal je de details sparen… Deze kleine pups mocht ik later nogmaals fotograferen bij hun baasje, die zich hier heeft klaargemaakt voor een show als dragqueen.”

 

Anoush, De Pijp – Saluki

“Vaak ben je een tijd bezig voordat je het vertrouwen hebt voor de dieren. Ik ben er meestal een uur of twee, om de dieren te laten wennen aan mijn aanwezigheid en om de lampen klaar te zetten. Bij Anoush was het anders. Toen ik binnen kwam zat hij praktisch al klaar om gefotografeerd te worden. Zonder lamp of voorbereiding kon ik bij binnenkomst gelijk deze foto maken.” 

 

Dizzy, De Pijp – Whippet

“Dit hoort zo bij Amsterdam, deze moest er in. Dizzy, weer een windhond, woont bij een jongen met een prachtig designerhuis. Juist daarom vond ik dit zo grappig, het past totaal niet bij dat perfecte plaatje.”

 

Frankie, Watergraafsmeer – Mopshond

“Dit is mijn cautionary tale, mijn verhaal dat mensen moet waarschuwen. Neem niet zomaar een rashond. Er zijn een paar rassen van honden die van nature gehandicapt zijn en problemen krijgen. Veel mensen nemen een hondje, omdat hij er schattig uitziet. Zo ook Frankie. Hij heeft altijd pijn, zit in een rolstoel, heeft ademhalingsproblemen. Toen ik deze foto nam vertelde het baasje me dat ze de vorige keer bij de dierenarts 1000 euro afrekende, de keer daarvoor 800. 

 

Pasha, Oostelijk Havengebied – Grasparkiet

“Dit is ook een mooi verhaal. Een jongen zat op het Waterlooplein en Pasha is komen aanvliegen. De parkiet ging op z’n schouder zitten en bleef eigenlijk zitten. Toen hij weg wilde om op de fiets stappen bleef Pasha gewoon zitten, de hele Wibautstraat af. Er zijn wat posters opgehangen, maar niemand reageerde erop. En ze werden vriendjes: Pasha ging mee onder de douche, sliep in de kroonluchter en niet in een kooi. Toen ik deze foto maakte, verscheen die in het Parool. Zo heeft zijn oude baasje Pasha teruggevonden!”

 

Wolfgang Amadeus Mozart, Indische Buurt – Perzische kat

“Dit is een echte diva. Een lieve kat, maar ook echt een diva: elke keer als haar baas te laat thuis komt, dan ligt er een drol op de mat. En dan ook echt elke keer!”

 

Buddha, De Baarsjes – Sphynx

“Voor sommigen is de eerste reactie bij het zien van Buddha ‘gatsie’, maar dat is helemaal niet zo! Het is echt een super lieve kat, heel aanhankelijk en zoet. Het baasje neemt Buddha ook mee naar werk, en ze was trouwens ook bij de opening van mijn expositie!”

 

Joep, Oosterparkbuurt – Mastiff

“Een echte lobbes is dit. Een enorme hond, hij weegt wel 80 kilo. Wist je dat de Romeinen vroeger deze honden in de oorlog gebruikten, als speur- en waakhonden?”

 

Wilbur, Centrum – Hollandse kwaker

“Wilbur is een huiseend! Geen wilde eend, het is een ander ras. Hij is kleiner dan de eenden die je in de grachten ziet. Het eerste jaar woonde hij alleen binnen op de woonboot. Maar nu gaat hij overdag spelen met vriendjes en ’s avonds komt hij dan thuis. Maar hij is toch wel een beetje het stumpertje hoor, hij is toch anders.”

 

Spekkie, Amstelveen – Minivarken

“Het is dan wel een minivarken, maar Spekkie weegt wel 40 kilo. Toch is hij een stuk kleiner dan een industrieel varken, die wegen tussen de 50 en 350 kilo. Spekkie woont in Amstelveen, als huisdier. Hij slaapt ook binnen. Dit is eigenlijk weer een geval van dat mensen niet nadenken voordat ze een dier in hun huis halen. Spekkie sloopt namelijk alles: er zijn geen plinten meer, de onderste keukenkastjes hebben geen deuren meer, de koelkast heeft een slot. Maar hij is niet boos hoor, hij is eenzaam. Hij heeft vriendjes nodig en beweging. Varkens zijn slimme dieren, speels en knuffelig, maar als Spekkie zich verveelt gaat hij zich vermaken door te slopen.”

 

Meer lezen?

Meer bijzondere beeldcolumns vind je in Stad in Beeld de ‘Summer in the City’ editie. In de serie ‘De stad door andere ogen‘ zie je de stad ook door ogen van kunstenaars en fotografen, maar ook vanuit het perspectief van water, voedsel of stilte bijvoorbeeld.