The Urban Sacred

Tracy Metz

Waar vinden we heilige plekken en objecten in onze steden? Welke invloed heeft het geloof op het stedelijk landschap – en omgekeerd, hoe beïnvloeden steden het geloof? Het project ‘The Urban Sacred’ bracht wetenschappers en fotografen uit Nederland, Duitsland en Engeland bij elkaar om dit te onderzoeken. Ze richtten zich op de zichtbare én onzichtbare aanwezigheid van religie op specifieke plekken in Amsterdam, Berlijn en Londen.

De fotografen Tania Reinicke en Henriette Kriese reisden naar de drie steden en brachten betekenisvolle plekken in beeld. De foto’s van Tania Reinicke zijn bewust wazig. Voor deze blog licht ik hier één plek per stad uit; het volledige project is HIER te zien.

In Amsterdam was het thema ‘transformatie’, en dan met name kerken die een nieuwe bestemming krijgen. Een daarvan is de Maranatha kerk in Amsterdam-West, dat eerst een gereformeerde kerk was, daarna een theater en nu weer een evangelische kerk voor een voornamelijk Surinaamse gemeenschap.

De kleine St Michaelskerk in Berlijn is in de jaren zestig gebouwd. Eerst stond het verdwaald naast de Muur, nu staat het verdwaald tussen de glimmende kantoortorens die op dat vroegere niemandsland zijn verrezen. Drie Franciscaner zusters wonen er en bieden maaltijden en opvang – en op zondag biedt het onderdak aan de kleurrijke gemeenschap uit Ghana.

Op Dickens Square, in de Londense wijk Southwark, staat de Baitul Aziz moskee. Die wilde uitbreiden, maar kon het vereiste archeologische onderzoek niet betalen. Toen bood het bedrijf ‘Pre-Construct Archeology’ aan om de opgraving te doen, met hulp van mensen uit de buurt die meteen ook een opleiding kregen. Ze vonden o.a. houten grafkisten uit de Romeinse tijd en koeienskeletten, pijpen en medicijnflessen uit de negentiende eeuw.