Leren samenwerken met robots

Josje Verbeeten

Uit nieuwsgierige verwondering en met toenemende fascinatie heb ik me gestort in de wereld van de robots. Nieuwe, slimme robots nemen steeds eenvoudiger, steeds complexere, (repeterende) werkzaamheden over en kunnen zij aan zij werken met mensen. Daarmee worden het cobots, collaboratieve robots.

We staan daarom nog maar aan het begin van de robotisering. Ik geloof in de kracht van robotica, in de kansen voor de toekomst. Voor het tegengaan van voedselverspilling, voor het verbeteren van arbeidsomstandigheden en bijvoorbeeld het preciezer besproeien van gewassen. Voor mensen met een handicap kan werk, met de hulp van een robot, mogelijk gemaakt worden. Het maakt ook goedkopere productie mogelijk, waardoor werk weer in Nederland gedaan kan worden en is een oplossing voor branches die moeilijk aan mensen komen.

Daar waar robots de “dull, dirty and dangerous” taken van mensen gaan overnemen, hebben medewerkers wél nieuwe kennis en vaardigheden nodig. De techniek is steeds minder spannend. De bereidheid om samen te werken met deze nieuwe generatie slimme robots vormt de basis.

Precies daarvoor zijn we nu de Robotacademie aan het opzetten. Ik geloof in de noodzaak van het voorbereiden van medewerkers op wie de robotisering impact gaat hebben. De Robotacademie laat zien wat er mogelijk is en leert productiemedewerkers samenwerken met die nieuwe generatie slimme robots tijdens een driedaagse training.

Zo bereidt een organisatie haar medewerkers voor op de toekomstige werkomgeving en kunnen medewerkers alvast nadenken over hoe robotisering in het eigen bedrijf ingezet zou kunnen worden en hoe zij daar als afdeling of persoonlijk mee kunnen gaan samenwerken.

De groep op wie robotisering snel impact gaat hebben, heeft echter vaak een flexibel contract met de organisatie. Het verloop is groot en de band van de organisatie met deze tijdelijke medewerkers daardoor minder sterk. Bestaat de bereidheid om in deze medewerkers te investeren voor de iets langere termijn en ter verbetering van de persoonlijke, individuele positie op de arbeidsmarkt? De vragen liggen meer bij de mensen dan bij de robots.

Josje Verbeeten is directeur van de Robotacademie en een van de sprekers in de film+talkshow Cinema Stadsleven op 24 oktober in EYE, met als thema The Man Machine.