Video: Roboat – Laserscape

Leuk gevonden, de naam ‘Roboat’: een ‘boot’ die doet denken aan een ‘robot’. Toepasselijk ook, want de Roboat moet een zelfsturend vaartuig worden dat zijn weg zoekt over het water in de stad. Er wordt nu hard aan gewerkt, door de Amerikaanse technische universiteit MIT, Wageningen en TU Delft. Samen vormen zijn AMS, de nieuwe universiteit voor ‘Advanced Metropolitan Solutions’.

De Roboat bestaat uit een ‘intelligent’ deel, waar de zelfsturende navigatie inzit, waar je ‘domme’ bakken aan kunt hangen. Voor drijfvuil uit de grachten, bijvoorbeeld, of om mensen en pakjes te vervoeren. Je kunt zo’n bak als drijvende vuilnisbak langs de kade leggen en ‘m ’s nachts ophalen om te legen – anders dan een vuilniswagen maakt dat geen herrie. Bedoeling is dat de Roboat zelf bakken kan koppelen om een tijdelijk podium te maken, of een pontonbrug – zo wordt infrastructuur eindelijk flexibel!

Al varend kan het intelligente deel met sensoren data over de stad verzamelen, bijvoorbeeld over de waterkwaliteit of de bouwkundige toestand van de kaden. De Roboat navigeert met LiDAR technologie, simpel gezegd een combinatie van sensors en camera’s die de omgeving ‘lezen’ zodat de boot obstakels kan onderscheiden en omzeilen. Als je met de ‘ogen’ van Roboat naar de stad kijkt verandert die in een landschap van resonanties en weerkaatsingen – een dromerig, kleurig laserscape.

Video door Massachusetts Institute of Technology en Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions op www.roboat.org.

AMS-directeur Kenneth Heijns vertelt over Roboat in de talkshow Stadsleven op 29 november in De Balie. Tickets zijn hier verkrijgbaar.