De leefstraat: auto’s eruit, speel- en zitruimte terug

Stadsbewoners pakken de straat terug: auto eruit, buurtbewoners erin. De straat wordt tijdelijk autovrij en dan kunnen ze activiteiten organiseren. De Kersstraat in de Utrechtse wijk Oudwijk is een goed voorbeeld: afgelopen zomer hebben de bewoners zelf meubels getimmerd, een avond met Italiaans eten en film georganiseerd, en met z’n allen keken ze naar de finale van het damesvoetbal.

Met de ‘leefstraat’ pakken ze de ruimte terug die de auto de laatste veertig, vijftig jaar in de steden heeft opgeëist. Sowieso neemt het autogebruik in de steden af, vooral onder jonge mensen. Als ze er een nodig hebben dan lenen ze er een, of huren ze er een, of worden ze lid van een autodeelplatform als Snapcar – daar kun je de auto huren van iemand die hem op dat moment zelf niet nodig heeft.

Het idee komt oorspronkelijk uit Gent, daar zijn ze er in 2013 mee begonnen en inmiddels hebben ze er bijna twintig. Daarna is het overgenomen in Engeland en Nederland, waaronder Utrecht, Haarlem en Amsterdam.

Natuurlijk is er ook kritiek. In Amsterdam waren er klachten dat er niks werd georganiseerd in de vrijgekomen ruimte. In Utrecht vonden de buren in omliggende straten dat ze last hadden van de auto’s die uit de leefstraat werden geweerd. Bewoners van de leefstraten zelf zijn soms bang voor overlast, dat het tot laat lawaaiig is, of dat de rommel blijft liggen. De gemeente luistert daar wel naar: twee van de vier leefstraten die er afgelopen zomer in Utrecht zouden komen, zijn niet doorgegaan omdat er ‘onvoldoende draagvlak’ voor was. Wie weet zal het komende zomer anders zijn.

International Parking Day is een leuk voorbeeld van tijdelijk ander gebruik van de straat dan parkeerruimte. Elk jaar op de derde vrijdag van september worden parkeerplaatsen tijdelijk ingericht als openbare ruimte – met banken en stoelen, met reusachtige schaakstukken, met bloembakken of yogales of een kunstwerk. Parkeerplaatsen krijgen nieuw en ander leven!

Meer weten? Kom donderdag 29 november naar de live talkshow Stadsleven om 20u in De Balie, over de vraag ‘Van wie is de weg?’ Bestel je tickets via: debalie.nl