Repower the City: Stadsleven x What Design Can Do

20 vernieuwende en verrassende energieoplossingen voor de grote stad: daar gaat het 6 maart over, in de talkshow Stadsleven van Tracy Metz en design platform What Design Can Do. We spreken met TU Delft professor Andy van den Dobbelsteen, met wethouder duurzaamheid, klimaat en energie van Amsterdam Marieke van Doorninck en uiteraard met ontwerpers. Welke rol kunnen zij spelen in de energietransitie in metropolen?

Deze 20 innovatieve ideeën zijn de uitkomsten van de Clean Energy Challenge van designplatform What Design Can Do en IKEA Foundation. Ze vroegen ontwerpers zich te richten op vijf wereldsteden: Amsterdam, Delhi, Nairobi, Mexico Stad en São Paulo. Een internationale jury, op 6 maart aanwezig in De Zwijger, koos uit de 452 inzendingen deze 20 beste oplossingen.

Energietransitie en de stad

Steden zijn wereldwijd verantwoordelijk voor 70 procent van de CO2-uitstoot, vandaar dat een snelle energietransitie hier het meeste effect heeft. Professor Andy van den Dobbelsteen (TU Delft) heeft uitgesproken ideeën over de energietransitie in de stad en breekt een lans voor meer verbeeldingskracht bij de omschakeling naar duurzame energie. Wethouder Marieke van Doorninck gaat in op de specifieke uitdagingen in Amsterdam, waar het historische karakter en de beperkte openbare ruimte de inpassing van duurzame energie in de weg staan.

De rol van de designer

Richard van der Laken (WDCD) en Elizabeth McKeon (IKEA Foundation) bespreken de rol van de creatieve gemeenschap in dit verband en waarom ze besloten de Clean Energy Challenge uit te schrijven. Challenge leader Dagan Cohen licht de keuze voor de vijf steden toe en de specifieke problemen die daar spelen.

Bekendmaking winnende ontwerpen
De internationale jury van de Clean Energy Challenge is aanwezig om de winnaars bekend te maken. Met onder anderen: Ayush Chauhan (Founder Quicksand in Delhi), Françoise Lavertu (Country Director Tesla Mexico), Edward Mungai (CEO Kenya Climate Innovation Center) en Richard van der Laken (What Design Can Do).

Dit programma is grotendeels in het Nederlands, tijdens een aantal programma-onderdelen zal de voertaal Engels zijn vanwege de internationale sprekers.