Cinema Stadsleven: Shell Shock op 29 april

In Cinema Stadsleven: Shell Shock, op 29 april in Eye Filmmuseum, praat Tracy Metz met bijzondere gasten uit de kunstwereld over hoe kunstenaars oorlog en trauma verwerken. Dat zijn schilder Ronald Ophuis, dichter Baban Kirkuki en de Syrische filmer Issa Touma

Ophuis schildert taferelen uit oorlogssituaties, waarin soms geweld op een gruwelijke manier wordt verbeeld. In zijn werk komen veelvuldig de weduwen van Srebrenica voor, de gevangenissen in Syrië en de kindsoldaten van Sierra Leone.

Kirkuki, dichter en schrijver, ontvluchtte Irak in 1999. Hij debuteerde in 2006 in Nederland – in het Nederlands – met ‘Op weg naar Ararat’.

Touma is oprichter van het International Photography Festival in Aleppo en initiatiefnemer van Art Camping, een jaarlijkse workshop voor jongeren van verschillende religieuze overtuigingen en etnische afkomst. Hij begon hiermee kort na het uitbreken van de Syrische burgeroorlog, in de hoop het geweld met artistieke interventies tegen te gaan.

Het gesprek wordt omlijst met filmfragmenten uit de Eye-collectie, aansluitend wordt Touma’s ‘Notes from Aleppo’ vertoond. Combi-ticket (gereduceerd tarief): http://kaarten.eyefilm.nl/PackageDetail.aspx?id=2028255 .