Nest van Vrijheid – Gedicht Baban Kirkuki

Baban Kirkuki was 25 toen hij het Iraakse Kirkuk ontvluchtte. Via Duitsland kwam hij in Nederland terecht. Daar heeft hij niet alleen Nederlands geleerd, maar is in die taal ook gaan dichten en schrijven. In een interview in de VPRO Gids zei hij: ,,Als vluchteling val je als een vreemde vogel in een nieuw nest. Hoewel volwassen, word je eigenlijk opnieuw geboren.”

Nest van Vrijheid

in de zee ben ik gevangen
door de golven

in het leven ben ik gevangen
door het reizen

in jouw ogen
ben ik verbannen naar het
eiland van rust

in mijn vlucht ben ik
gevangen door het ontdekken
van een nieuwe haven

in de toekomst ben ik
gevangen door beslissingen en twijfels

in mijn hoofd ben ik
gevangen door de muur van logica
in mijn hart door de gekte

ik wil dit
verlaten
en leven in jouw nest