Doomsday Preppers: bereid je voor op SHTF

door Tracy Metz

Mijn ouders waren kinderen van de Koude Oorlog en leefden altijd met de angst dat de Russen zouden komen. Daarom hadden ze altijd wat extra eten in blik staan en een paar jerrycans met water in de kelder van ons huis in Californië. Zelfs als kind al kon ik zien dat als de Russen inderdaad kwamen, we het hiermee zéker niet zouden redden. 

Gelukkig hebben we nooit de proef op de som hoeven nemen. Maar intussen is er in Amerika een beweging ontstaan die het een heel stuk serieuzer aanpakt: de Doomsdag Preppers (‘prep’ van ‘prepare’). National Geographic heeft er zelfs een reality serie over gemaakt.

Ze noemen zichzelf een community, en Youtube staat bol van de filmpjes waarop ze op montere toon tips en tricks uitwisselen. Het is een hele lifestyle, een overtuiging die het midden houdt tussen een geloof en een uitermate pragmatische houding, zeg maar Padvinder Plus – maar dat wel een padvinder met wapens én camouflagepak. Het past ook goed bij eigenschappen die Amerikanen hoog in het vaandel hebben staan, zoals zelfredaamheid, individualisme en het recht op zelfverdediging. 

Bij het Preppen hoort ook een bepaald jargon. Het gaat bijvoorbeeld vaak over de inhoud van je bug-out bag, je vluchttas of -rugzak. Een veelgehoorde term is SHTF, ‘when the Shit Hits The Fan’. Of zoals anderen zeggen: ze willen voorbereid zijn “if everything goes sideways”. Wat voor ramp dat is, daar hebben ze het niet vaak over – overstroming? nucleair? burgeroorlog? Met de sprekende titel ‘10 Ways You’ll Die if SHTF‘ draait deze video van een kwartier er niet omheen, 

En Nederland? Het Rode Kruis heeft afgelopen zomer een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat 40 procent van de Nederlanders nog nooit heeft nagedacht over waar zij zouden kunnen verblijven als zij door nood niet meer hun eigen huis in kunnen. op de site staat een pdf die je als je ‘persoonlijke noodplan‘ kunt invullen, plus aanbevelingen wat te doen bij wel elf soorten rampslped, van overstroming tot extreme kou en hitte en elfs kernramp. Allemaal minder stoer en heroïsch dan de Preppers, maar een stuk nuchterder. Nederlandser.