Ik teken hoe mensen opgaan in het stadsleven

 

door Merel Corduwener

Als illustrator haal ik mijn inspiratie uit de dingen om mij heen: ik werk sinds 2015 voor kranten zoals de Volkskrant, Het Parool en NRC Handelsblad, die mij vragen gevraagd illustraties te maken over de actualiteit en het dagelijks leven. Daarnaast verscheen mijn boek Polderpolonaise afgelopen april. Dat boek is is een reis door Nederland, waarin ik de identiteit van ons land in illustraties onderzoek. Het is een illustratieve ontdekkingstocht langs woonwijken, natuurgebieden en weilanden, langs campingbarbecues, kringverjaardagen en festiviteiten.

Het dagelijks leven dat ik teken, speelt zich voornamelijk af binnen de muren van de stad. Ik heb zelf enkel in de stad gewoond en bevind mij 90% van de tijd daar. In de stad gebeurt veel en spelen verschillende verhalen zich naast elkaar af. Ik teken het allerliefste mensen en hoe zij opgaan in het stadsleven.

 

 

Het leukste van illustraties maken over de wereld om mij heen, is dat al het ‘gewone’ opeens interessant, grappig of eigenzinnig wordt. Ik ga extra goed kijken: hoe kijken mensen als ze op de fiets zitten, op wat voor manier communiceren ze met elkaar, wat is er opvallend aan de architectuur, de betegeling, het eten, hun gevoel voor mode of vrijetijdsbesteding?

 

 

Al die observaties sla ik op in mijn hoofd. Ik maak er scènes van, bepaal de sfeer, luister naar wat er wordt gezegd en leg het vervolgens vast. Een chagrijnig gezicht (dat is leuk tekenen!), een trotse vogel, een uitzwaaiende moeder. Welke kleuren passen erbij, is het een warme of koude dag? Druk, rustig, hoor ik geroezemoes?

Het mooiste vind ik als ik door middel van kleur en vorm, de mensen in de stad kan laten opgaan zonder dat ik heel veel elementen hoef te tekenen. Dus door een fietsenrek te plaatsen, een duif of een patroon van bakstenen kan ik al een stadsgevoel creëren, zonder dat ik de hele stad en al zijn drukte hoef weer te geven.

www.merelcorduwener.com/