Sarah van Sonsbeeck: Brief aan mijn bovenburen

Als studente aan de Rietveld Academie werd Sarah van Sonsbeeck helemaal gek van de herrie van haar buren. Dat maakte haar boos en zette haar op twee manieren aan het denken. 

Het eerste wat ze bedacht was: hun overlast gaat ten koste van mijn woon’ruimte’. Kan ik niet berekenen hoeveel daarvan zij met hun herrie opsouperen? Ze schreef ze een brief. Hoe ze reageerden? Dat horen we van haar op 29 januari in de live talkshow Stadsleven.

Doorzonwoning 1 hoog.

Beste bovenburen, 

Na berekening ben ik er op uit gekomen dat jullie 80% van mijn woning innemen met jullie geluid. Graag zou ik jullie willen vragen ook he overeenkomstige deel van de huur te voldoen. Een overzicht:

Totale huur 500,- euro

80% van 500, -/100 x 80 = 400,- euro per maand.

Jullie kunnen het overmaken op mijn rekeningnummer 762026378. Alvast bedankt – 

Sarah

 

Maar ze ging ook nadenken over de vraag of er zoiets bestaat als een recht op stilte. Dat is uitgemond in een hele reeks sterkte projecten, variërend van ruimtelijke installaties tot een boek,een  schilderij, een beeld of object. De Faraday-bag bijvoorbeeld, waarin je mobiele telefoon onbereikbaar wordt. Een verademing voor de een, een reden tot paniek voor de ander.  in een bos zette ze een glazen kubus neer, One cubic meter of silence geheten.  Het paste wonderwel bij haar werk dat een vandaal het glas stuk ging gooien. Het werk heette voortaan dan ook One cubic meter of broken silence. En de mobiele telefoon zelf: was de ‘altijd zichtbaar, altijd online-terreur’ die elke seconde van stilte moest vullen, niet gewoon een nieuw soort lawaai dat alle ruimte vulde, ook die tussen twee mensen? 

Burengerucht en stilte als vruchtbare bodem voor een artistieke praktijk. Kom het horen, en schrijf zelf een brief aan je buren. Om te zeggen hoe fijn het is om bij ze in de buurt te wonen, of om te laten weten dat zij met hun overlast ook jouw ruimte in beslag nemen. Stuur je brief op naar info@stadsleven.nu, grote kans datie in het webmagazine wordt gepubliceerd of dat je wordt uitgenodigd je hartekreet in de live talkshow te komen voorlezen.

‘Brief aan mijn buren’, met dank aan Sarah van Sonsbeeck & Annet Gelink gallery Amsterdam