Vraagverlegenheid en een kopje suiker

 

door Wanda Huinink

Burenhulp: goed voor jou en voor je buurt! Er is enorm veel bereidheid om elkaar te helpen. Er is zelfs sprake van een altruïstisch overschot, een term die sociologe Evelien Tonkens jaren geleden introduceerde.

Wij Amsterdammers helpen elkaar. Mensen zien naar elkaar om, houden elkaar een beetje in de gaten, doen een boodschap voor de zieke buurvrouw, nemen de vuilniszak even mee naar buiten.

Tegelijkertijd hebben we allemaal last van vraagverlegenheid. We vinden het niet makkelijk om om hulp te vragen. Dit terwijl elkaar om hulp vragen in de buurt goed is voor jou en de mensen in je buurt. Zie dit leuke stripje hierover:

https://www.yesmagazine.org/issue/dirt/2019/03/18/community-relationships-borrowing-from-nesighbors-strengthens-democracy/

Ernstig eenzaam

Er wordt enorm veel geholpen in de buurt in Amsterdam en tegelijkertijd is er ook enorm veel eenzaamheid. Tien procent van de Amsterdammers voelt zich volgens de GGD ernstig eenzaam. Ook zijn er enorme verschillen tussen buurten en zelfs straten: in de ene straat kent en helpt men elkaar, en om de hoek kan de werkelijkheid heel anders zijn.

Daar waar de hulp niet vanzelf tot stand komt, zijn er allerlei initiatieven op buurt-, stadsdeel- en stadsniveau om te link te leggen tussen mensen die willen helpen en mensen die hulp nodig hebben. Acht jaar geleden heb ik samen met mijn buurvrouw Burennetwerk Amsterdam opgericht. Wij zijn ervan overtuigd dat de bereidheid om te helpen groot is, maar dat vraag en aanbod niet altijd vanzelf bij elkaar komen. Daar waar het niet vanzelf gebeurt, organiseren wij het.

Bijvoorbeeld: “Meneer vindt het gewoon fijn om te weten dat er iemand om de hoek woont die hij kan bellen als hij er niet uitkomt. Pas kreeg hij zijn wasmachine niet aan. Doordat hij slechtziend is, had hij geen flauw idee waarom het niet lukte. Ik ging even langs en had het probleem zo opgelost.”

Van klusje tot wandeling

Burennetwerk (www.burennetwerk.nl) bemiddelt bij eenvoudige burenhulp in heel Amsterdam. We koppelen mensen die willen helpen aan mensen in hun buurt die die hulp goed kunnen gebruiken. Daarbij kun je denken aan een klusje in huis, een boodschap, regelmatig een bezoek of wandeling, een uitje of even mee naar een doktersafspraak. Zo dragen we bij aan een mooier Amsterdam, met meer verbondenheid en minder eenzaamheid.

Nu, acht jaar later, zijn we een netwerk van 1200 buurtbewoners die willen helpen. Deze ‘goede buren’ zoals we hen noemen, wonen verspreid over de hele stad. Er komen per maand op onze helpdesk honderden vragen van kwetsbare Amsterdammers binnen die we matchen aan de buurtbewoners in ons netwerk. De vragen variëren van klusjes die in vijf minuten gepiept zijn tot verzoeken om wekelijks samen buiten te wandelen.

 “Ik kom nu al zo’n zes jaar lang eens per twee weken op bezoek. Eerst met mijn zoontje, nu is hij al groot en kom ik met mijn dochter. Het haalt me even uit mijn bubbel van gezin, werken, leeftijdsgenoten. We drinken koffie en kletsen wat. De dame die ik bezoek, vindt het heerlijk om de kinderen te zien opgroeien en zich toch een beetje oma te voelen, ook al heeft ze zelf geen kleinkinderen.”

Onderdeel van de grotere beweging

Wij organiseren burenhulp als dat nodig is, maar voelen ons onderdeel van de grotere beweging van bevlogen bewoners, organisaties, buurtinitiatieven en stadsdorpen die samen werken aan het faciliteren van contact tussen bewoners en daarmee het socialer maken van de stad. Er wordt ontzettend veel georganiseerd en dat is ook echt nodig in onze stad waar tegenstellingen toenemen.

Dus ik zou zeggen: doe mee! Er zijn zoveel mogelijkheden om iets te betekenen voor je buur(t) en er is echt voor ieder wat wils. Het is goed voor jou, het is goed voor je buurt(-gevoel) en je maakt er ook nog eens iemand heel blij mee!

In december stond er een mooi artikel over ons in Trouw: https://www.trouw.nl/binnenland/dankzij-burennetwerk-heeft-rietje-dit-jaar-niet-zo-n-eenzame-kerst~b18811fb/