Buurtfondsen, voor al jouw goede ideeën over je buurt

Door Eefke van Nuenen

Amsterdam is de stad van grachten en torens, van de Zuidas en van Ajax. Amsterdam is ook buiten die geijkte paden. Amsterdam begint in de Van der Pekbuurt, in Geuzenveld, in de H buurt in Zuidoost en rond het Vondelpark. Zij weten als geen ander wat er nodig is in hun buurt.

Lange tijd maakte de stad onvoldoende gebruik van de oplossingen en plannen waarmee mensen in hun hoofd rondlopen. Maar nu zijn er de buurtfondsen. Die zijn ontstaan om de stedelingen te helpen hun goede idee werkelijkheid te laten worden. Het zijn fondsen waarin alle Amsterdammers mogen meedoen en samen meebeslissen over wat hun buurt nodig heeft.

Bijvoorbeeld:

* In de Transvaalbuurt bracht Clara katteneigenaren en buurtgenoten online met elkaar in contact. Nu willen ze elkaar in het echt ontmoeten en een keertje samen koffiedrinken.

* In de Indische buurt vonden enkele vaders het belangrijk om met andere vaders nauwer betrokken te zijn bij de opvoeding van hun kinderen.

* Noorderlingen wilden mensen die elkaar in het dagelijks leven mislopen, sportief samenbrengen.

Zes buurtfondsen – in Noord, Oost, Zuidoost, West, Nieuw-West en Zuid – werken sinds 2018 nauw samen onder de vlag van de stichting Mensen Maken Amsterdam. Met steun van grote fondsen, de gemeente en particulieren helpt deze stichting de buurtfondsen met hun communicatie, organisatie en werving van het benodigde budget.

Het begon allemaal in 2014, toen het Fonds voor Oost werd gelanceerd. Tot 2017 hebben we de tijd genomen om te ontdekken hoe je zo’n lokaal fonds in moest inrichten om de buurt zo goed mogelijk te bereiken. Met een goed aanvraagformulier, bijvoorbeeld, met tien begrijpelijke en uitnodigende vragen. We vormden met de buurt een comité van betrokken buurtbewoners dat de aanvragen goed kon beoordelen omdat ze samen de buurten en de mensen goed kenden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Die aanloopperiode was nodig om het Fonds voor Oost goed bekend te maken in de buurten en om het bottom-up proces zorgvuldig te laten verlopen. Zoiets vraagt geduld. Buren moeten de kans krijgen om elkaar erover te vertellen en elkaar enthousiast te maken. Zo ontstaan er netwerken rondom het fonds die duurzaam zijn. Intussen is het in bijna heel Amsterdam mogelijk om als bewoner invloed uit te oefenen op de buurt door mee te beslissen, een aanvraag in te dienen of een donatie aan jouw buurtfonds te doen.

De projecten die we ondersteunen lijken misschien klein, maar zijn groots in wat ze bewegen. Door het initiatief van Clara ontmoeten de katteneigenaren in de buurt elkaar. Door het organiseren van een voetbalteam in de Indische buurt kunnen vaders die niet altijd dezelfde taal spreken, toch contact onderhouden. En de Noorderparkspelen sloegen een brug tussen verschillende wijken en mensen.

Eefke van Nuenen is te gast in Stadsleven op 29 januari over ‘Buren in de stad’. Programma en tickets: https://dezwijger.nl/programma/buren-in-amsterdam