Webwinkels Nederland maken zich op voor de komst van Amazon

Naast het vertrouwde trio van Wehkamp, Bol.com en Coolblue komt er dit jaar een nieuwe speler bij: Amazon. De online retailreus is al jaren bruikbaar in Nederland, maar er komen meer producten beschikbaar én Nederlandse bedrijven kunnen via Amazon gaan verkopen. Gaan dit het webwinkelen ingrijpend veranderen? Voor Marketingfacts.nl schreef Tadek Solarz deze boeiende longread. Hieronder een aantal saillante conclusies: 

  • Bol en Coolblue timmeren inmiddels al meer dan twintig jaar aan de weg, Wehkamp al sinds 1952. Dit supertrio wordt nog steeds gewaardeerd als het boegbeeld van de Nederlandse online wereld.
  • Maar: er is al een overschot aan webwinkels, in deze sector wordt jaar op jaar verlies genoteerd, dus de eigen kracht van het ‘supertrio’ Bol, Coolblue en Wehkamp zal op de proef worden gesteld. 
  • De groei vlakt op zijn minst af, winstgevendheid is nog niet in het zicht, en Amazon zegt meer te willen investeren in de Nederlandse positie. Bol.com, Wehkamp en Coolblue moeten uitgaan van de ‘eigen kracht’. Maar hoe is het daarmee gesteld? Solarz: “Elk groeiambitie en elk verlies moet jaar op jaar aangezuiverd worden met extern kapitaal. Dat kun je niet verkopen als kracht.”

  • Amazon zal volgens ING uiteindelijk toch marktleider worden.