Polderdak met uitzicht op de Zuidas

Daktuin van De Boel in Buitenveldert (foto Anne van Houwelingen)

door Hans van Heeswijk

Negen verdiepingen hoog en 150 meter lang: De Boel, aan De Boelelaan in Buitenveldert, is een knoeperd. Het dateert uit 1964 en is onderdeel van het Algemene Uitbreidingsplan uit de jaren ’30.

De Boel was toen al een combinatie van wonen en werken en is dat nu opnieuw, na een ingrijpende verbouwing door Hans van Heeswijk Architecten in opdracht van Vesteda, de grootste commerciële woningbelegger in Nederland.

De 154 woningen van 67 m2 zijn gerenoveerd voor de young professionals (leeftijd 25-35) – De Boel ligt pal aan de Zuidas. Beneden is er 3.000 m2 aan kantoor, met nieuwe glazen puien en vier nieuwe entrees.

Naar boven toe wordt het steeds spannender. Tien woningen op de tiende verdieping zijn uitgebreid tot penthouses van 107 m2. Een royale  woonkamer / leefkeuken, een zes meter brede glasgevel met uitzicht op de skyline van de Zuidas en een groot eigen dakterras.

Helemaal op het dak is een gezamenlijke daktuin, dat ook nog helpt bij het waterbeheer. De daktuin is uitgevoerd als polderdak,dat wil zeggen dat er onder het hele terras en de tuin een opvangbak voor regenwater ligt. Dat wordt gebruikt voor de tuin, en houdt het regenwater ook vast zodat het geleidelijk naar het riool kan worden afgevoerd. Aan de Zuidas is veel bestrating en relatief weinig groen en water, en dus weinig oppervlaktewater. Met dit stukje daktuin wordt dat een klein beetje gecompenseerd.

De gemeente wil 25.000 m2 polderdak realiseren in dit deel van de stad, en De Boel is het eerste begin.

Op het dak staan tussen de grassen ook Amerikaanse krentenbomen en Perzisch ijzerhout. De grond bij de bomen is 50 centimeter opgehoogd, net genoeg om ze in leven te houden – ze mogen ook niet te veel groeien, want dan zouden ze te zwaar worden. De bomen staan nu op de onderliggende wanden, die het skelet vormen van het grote gebouw en dus het gewicht van de bomen dragen.

De daktuin is er alleen voor bewoners en kantoormedewerkers – het dient als aanvulling of uitbreiding van hun woning. Ze kunnen buiten zijn zonder de straat op te hoeven. Een gezamenlijke daktuin voor bewoners in deze vorm ken ik niet, maar een belangrijke inspiratie voor de combinatie van terras, vaste meubels, groen, grassen en bomen was de High Line in New York.

Deze diashow vereist JavaScript.