ROEF: Amsterdam is de Smart City van de daken

ROEF (foto World of Me Marie)

Stadsleven vindt deze keer plaats in samenwerking met ROEF, een festival dat al vijf jaar ‘van dak naar dak naar dak’ gaat. In de talkshow komt mede-oprichter Remco Moen vertellen over het festival, en ook over de volgende grote internationale stap die dit fijne festival gaat zetten. Hij licht hier alvast een tipje van de sluier op. En dat nieuws, dat hoor je 4 september in de talkshow of in de livestream!

Wat is ROEF?

Met ROEF laten we op charmante en spectaculaire manieren zien wat er allemaal gebeurt op ons daklandschap. Op die manier dragen we bij aan een groeiend bewustzijn over de positieve rol die daken spelen in onze stad. We nemen Amsterdammers graag mee naar het daklandschap en tonen de (toekomstige) mogelijkheden bovenop de stad.

Hoe lang bestaat ROEF?

Dit is nu onze vijfde editie. Van een bescheiden begin aan de Knowledge Mile naar nu een compleet weekend op hoge hoogte met symposium, talkshow, daken-expeditie, filmvertoning en een yogasessie op het dak.

Door corona wordt ROEF dit jaar anders dan anders, maar minstens zo urgent. Geen festival met duizenden bezoekers, maar een samenkomst in een avontuurlijke, intieme setting. We kijken trots terug op de afgelopen jaren en vooruit naar de komende editie en daarna – we hebben een Europees avontuur in het verschiet.

Wat is de toekomst van het Amsterdamse daklandschap?

Tijdens de coronacrisis is de behoefte aan vrije, publieke ruimte in de stad groter dan ooit gebleken. Juist nu is het essentieel de ruimte op het dak te benutten: ruimte voor bewoners, voor stadsparken, moestuinen én energieopwekking. Wij zien het grootste publieke dakpark van Nederland voor ons, waar je via luchtbruggen van dak, naar dak, naar dak wandelt.

Waar liggen welke kansen?

De daken vormen het grootste braakliggende terrein van onze stad en hebben daarmee een enorme potentie. Het onontgonnen daklandschap van Amsterdam is maar liefst 12 km² groot, dat is ruim 25 keer het Vondelpark. Deze potentie wordt door steeds meer partijen gezien en er zijn steeds meer goede voorbeelden van ontwikkeling. Het benutten van daken biedt namelijk kansen voor de transitie naar een klimaatadaptieve stad, haar duurzame energiebehoefte én een ontsnapping aan de toenemende drukte.

Groene daken dragen zelfs bij aan behoud en herstel van biodiversiteit, betere luchtkwaliteit, isolatie, hittebestendigheid, geluidsdemping en 60 tot 80% meer regenopvang. Bovendien is deze ruimte de uitgelezen plek voor ontspanning: dakparken, groene terrassen, openbare voedseltuinen en andere publieke ruimte.

(Tekst gaat door onder afbeelding)

Foto World of Me Marie

Zie je al goede voorbeelden?

Er zijn daken in Amsterdam getransformeerd tot energieopwekkende natuurgebieden die een grote bijdrage leveren aan het klimaatbestendig maken van de stad. Dit sluit perfect aan op de internationale agenda van de Verenigde Naties en specifiek Sustainable Development Goal 11 (sustainable cities and communities).

Enkele sprekende voorbeelden op dakengebied zijn het dak van Circl, het duurzame paviljoen van ABN Amro; het dak van B.Amsterdam, het oude IBM-gebouw; de Smart Roof 2.0 op het Marineterrein, en het Resilio-dak van onder andere Rooftop Revolution en de HvA op het Benno Premselahuis.

We willen deze rol van Amsterdam laten zien, als Smart City op het gebied van slim ontwikkeld daklandschap. Internationaal is Amsterdam inmiddels een voorbeeld. Er zijn hele mooie getransformeerde daken die internationaal indruk maken. Daar vieren we door ze onder de aandacht te brengen, niet alleen van de Amsterdammer maar ook (ver) daarbuiten.

Delen jullie deze ambitie met anderen?

We werken nauw samen met tal van partijen die onze droom delen. Een daarvan is Nieuw Amsterdams Klimaat met hun project Zon Zonder Zorgen. Deze tool geeft Amsterdammers in een paar stappen advies op maat, zodat ze meteen kunnen zien of hun dak geschikt is voor zonnepanelen. We werken ook met Rainproof, een initiatief van de gemeente om samen met bewoners, bedrijven, kennisinstellingen en overheid de stad bestand te maken tegen de vaker voorkomende hoosbuien. En natuurlijk ook met Knowledge Mile Park, een initiatief dat van het Amstelplein tot aan het IJ aan de slag gaat met het vergroenen van daken en gevels, waardoor er één langgerekt, hoog en innovatief stadspark ontstaat.

Foto Simone de Blouw