Rooftop Award 2020 voor dakbos depot Museum Boijmans

Depot met dakbos van Museum Boijmans (Foto Ossip van Duivenbode)

 

Het nieuws werd vrijdagavond 4 september bekendgemaakt tijdens de talkshow Stadsleven door jurylid Esther Wienese: het nieuwe glimmende depot van architectenbureau MVRDV voor museum Boijmans van Beuningen krijgt dit jaar de Rooftop Award voor zijn dakbos. Stadselven vond, in samenwerking met ROEF FEstival, plaats op het dak van Capital C – ook een van de genomineerde voor deze prijs. Op de dak van het depot, waar ook een restaurant komt, zijn 75 meerstammige grote berken geplant.

Depot Boijmans Van Beuningen, dat najaar 20121 opengaat, is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld.

Winy Maas, mede-oprichter MVRDV: “In nze ontwerpen zijn daken van groot belang. We maken ze toegankelijk als tuin, bos of evenemententerrein. Het depot is een speciaal geval; het heeft een duidelijke publieksfunctie, en bevindt zich in het Rotterdamse Museumpark dat we niet te veel wilden aantasten. Dat hebben we opgelost door het park naar 35 meter hoogte te verhuizen.’

MVRDV ontwierp ook een opgetild park voor Seoul dat kenners omschrijven als ‘een next-level dak’. Lees HIER de blog erover in het webmagazine van ‘Het Dak Op’.

De bomen worden met een speciale kraan 35 meter omhooggetild naar het dakbos (Foto Fred Ernst)

Depot Boijmans van bovenaf (Foto Ossip van Duivenbode)