De verdozing: distributiecentra vreten het landschap op

 

Schiphol Logistics Park, Groot-Amsterdam. Uit: ‘Metropool in Ontwikkeling’ van Theo Baart, dat in juni 2020 is verschenen

door Tracy Metz

De overheid mag niet toestaan dat het landschap door reusachtige distributiedozen wordt opgevreten. Ze moeten minder, compacter en multifunctioneler worden. Dat – maar dat parlementair uitgedrukt – zegt het College van Rijksadviseurs in het advies (X)XL Verdozing dat afgelopen najaar aan de Tweede Kamer werd aangeboden. De Kamer heeft vervolgens in een motie het ministerie van Economische Zaken aangespoord de ‘verdozing’ af te remmen. In Stadsleven van 25 maart komt rijksadviseur Daan Zandbelt over dat advies vertellen. 

In 2018 is er zelfs een record aantal mega-distributiecentra opgeleverd, nl liefst 13. Dat blijkt uit een rapport van consultant René Buck van deze maand, februari 2020. En in 2019 werden er nog eens 19 geopend en 12 aangekondigd, die bij elkaar 2 miljoen vierkante meter beslaan. Volgens Buck worden er dit jaar nog eens 22 mega-DC’s verwacht. Overigens vond Buck het advies van de rijksadviseurs matig onderbouwd, maar met de strekking is hij het eens: hij pleit zelf voor een nationale taskforce om de aanleg van distri-dozen in goede banen te leiden.

Het zijn duizelingwekkende getallen. Een paar voorbeelden:

  • Zalando in Bleiswijk (95.000 m2)
  • Action in Zwaagdijk (100.000 m2)
  • Webwinkel VidaXL in Venlo (100.000 m2)
  • Bol.com in Waalwijk (nu 50.000, wordt volgend jaar verdubbeld)
  • Primark in Roosendaal (nu 56.000 m2, wordt uitgebreid naar 86.000 m2)

En dan weten we nog niet eens wat de komst van Amazon dit jaar naar Nederland zal betekenen voor het logistieke landschap.

Logistiek en distributie horen bij onze economie… maar tot welke prijs? Die 31 DC’s creëren wel ruim 12.000 banen. Hoe verenigen we logistiek met een aantrekkelijke leefomgeving? Hoe gaan we in de toekomst winkelen, producten distribueren en terugnemen? Want deze wildgroei heeft alles te maken met het webwinkelen. Heeft een gewone winkel 10 paar hardloopschoenen op voorraad, een webwinkel heeft er 100. En die moeten ergens liggen.

De écht grote dozen passen op geen enkel bestaand bedrijventerrein. Het is een double whammy: én de open groene ruimte verdwijnt, én de bestaande bedrijventerreinen kwijnen verder weg.

Lees hier het rapport van het College van Rijksadviseurs: (X)XL+verdozing+-Minder,+compacter,+geconcentreerder,+multifunctioneler