Jan Rothuizen ging op pad met pakjesbezorger Osman

Kunstenaar Jan Rothuizen ging voor de Volkskrant op pad met zijn pakjesbezorger Osman (27), één van de 6350 pakketbezorgers in Nederland. Hij komt uit Liberia en woont sinds zijn vijftiende in Nederland. Jan tekende vervolgens Amsterdam vanuit de blik van de koerier, en maakte er een grappige korte trailer van (klik op de afbeelding om de video te bekijken):

Jan kan niet alleen heel leuk tekenen, maar heeft ook een scherp observatievermogen. “Ik help met bezorgen. Deze man (op pantoffels) roept ‘Cadeautjes!’ als hij de deur open doet en mij met een pakje ziet staan.” Aan het pakjesgedrag krijg je ook een beeld van de buurt – keurig of aso – en van bepaalde bewoners in de wijk (de dame die élke dag pakjes met kleding ontvangt). Jan Leert de stad heel anders kennen – en ik kan uuuren kijken naar zo’n stadsplattegrond opgebouwd rond een thema.

Osman rent zich rot, zes dagen in de week, en houdt er 1800 euro aan over. Hij wil dit werk nog twee jaar doen, zegt hij tegen Jan. “Dan wil ik 2e hands auto’s verschepen naar Liberia of met mijn neef daar een chicken farm beginnen.”

Bekijk hier de plattegrond van Amsterdam volgens Osman: